Αφγανιστάν: Επανέναρξη των εμπορικών πτήσεων στην Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να εδραιώνουν την εξουσία τους στο Αφγανιστάν και σε μια προσπάθεια να αποδείξουν την επιστροφή στην… κανονικότητα αποφάσισαν την επανέναρξη των εμπορικών πτήσεων στην Καμπούλ, 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος του ισλαμιστικού κινήματος.

Εκείνες οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια των ΗΠΑ που εξαπολύθηκαν από την Αλ Κάιντα, άλλαξαν την ιστορία του Αφγανιστάν. Η Ουάσινγκτον αποφάσισε με την εισβολή στη χώρα να εκδιώξει τους Ταλιμπάν από την εξουσία, οι οποίοι στα μάτια της Ουάσινγκτον ήταν ένοχοι ότι προσέφεραν καταφύγιο σε τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα.

Η παρένθεση δύο δεκαετιών επέμβασης της Δύσης, έκλεισε στις 15 Αυγούστου με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία χάρη στην αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

«Η σημερινή, είναι μια μέρα για την Αμερική, όχι για το Αφγανιστάν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Αλζοάντ, τραπεζικός υπάλληλος. Για αυτόν, η 11η Σεπτεμβρίου «δεν είχε καμία σχέση με το Αφγανιστάν, αλλά μας έκανε να υποφέρουμε».

Ένα βήμα προς μια οικονομική εξομάλυνση έγινε χθες Σάββατο με την ανακοίνωση της πακιστανικής εθνικής εταιρείας PIA για την επανέναρξη την Δευτέρα των εμπορικών της πτήσεων από το Ισλαμαμπάντ προς την Καμπούλ, οι οποίες διακόπηκαν λίγο μετά τις 15 Αυγούστου.

«Σε αυτό το στάδιο, έχουμε λάβει 73 αιτήματα» από ενδιαφερόμενους επιβάτες, «κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της πακιστανικής εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έχει πολλά αιτήματα από ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και δημοσιογράφους που επιθυμούν να πάνε στην Καμπούλ.

 




Σχολιάστε