OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Έχουν εκκενωθεί 8 χωριά- Κινδυνεύει το μοναστήρι του Οσίου Δαβίδ

Εφιαλτική ήταν η νύχτα στην Εύβοια λόγω της μεγάλης φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Λίμνης και έχει αποτεφρώσει πάνω από 20 χιλιάδες στρέμματα και ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν χωριά και οικισμούς. Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά με εντολή της περιφέρειας και της πυροσβεστικής εκκενώθηκαν για να μην υπάρξουν απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει Συντονιστικό Όργανο στο δημαρχείο της Λίμνης στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο αναμένονται στην περιοχή της φωτιάς, ωστόσο ο καπνός και η έλλειψη ορατότητας ακόμη δεν επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελέσουν πτήσεις πάνω από τα καμένα. «Πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα. Δεν πρόκειται να σταματήσει η φωτιά με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο», ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος.

Εικόνα από την πλατεία στο Μαντούδι. 

 Οι φλόγες πλησιάζουν το μοναστήρι του Όσιου Δαβίδ- Δεν το εγκαταλείπουν οι μοναχοί 

Σύμφωνα με το tvstar.gr, η φωτιά κατευθύνθηκε προς το μοναστήρι του Όσιου Δαβίδ και δόθηκε εντολή στην αστυνομία να απομακρύνουν τους μοναχούς. Οι μοναχοί που είναι στο μοναστήρι παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας αλλά και των επιτελών της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής, δεν το εγκαταλείπουν και «θα μείνουν εκεί να το υπερασπιστούν» όπως δηλώνουν, ενώ μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι της περιοχής που πηγαίνουν για συμπαράσταση.

Οι φλόγες σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση έχουν φτάσει σε απόσταση 400 μέτρων από το ιστορικό μοναστήρι.

«Κυριολεκτικά μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού», λέει στο newscenter ο ηγούμενος της Μονής, Γαβριήλ. «Δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα μπροστά στη μονή. Είμαστε στο έλεος του θεού, βέβαια, είναι ωραίο πράγμα να είσαι στο έλεος του Θεού το καλύτερο θα έλεγα, αλλά είναι πολλά τα μέτωπα. Εβαλα τόσους ανθρώπους από χθες, δημοσιογράφους και γνωστούς και παράγοντες που μιλάνε απευθείας με τους αρχηγούς, τους υπουργούς, αλλά ένα αεροπλάνο δεν ήρθε ακόμη στην γύρω περιοχή μας, 24 ώρες μετά την έκρηξη της πυρκαγιάς. Και οι κάτοικοι μας λένε ότι αν δεν σταλεί άμεσα εναέρια δύναμη πυρόσβεσης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστραφεί ολόκληρη η περιοχή, με μεγάλη ευθύνη των ανθρώπων που διαχειρίζονται αυτή την κατάσταση. Κάντε κάτι εσείς οι δημοσιογράφοι να στείλουν εναέρια μέσα, γιατί ανθρωπίνως δεν μπορούμε αλλιώς να σωθούμε. Μόνο κάποιοι εθελοντές ήρθαν το μεσημέρι να βοηθήσουν», προσθέτει ο πατέρας Γαβριήλ.

Ένα ακόμη μέτωπο κινείται προς Ροβιές. Υπάρχουν επίσης άλλα δύο ενεργά μέτωπα. Η φωτιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα με την παρέμβαση μόνο των επίγειων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα στο χωριό Κούρκουλοι είναι το ένα μέτωπο, το δεύτερο στην περιοχή Μανδανικά, το τρίτο στην Καυκάλα και κινείται προς τις Ροβιές πλέον και το τέταρτο μέτωπο είναι από την άλλη πλευρά στη Βατερή και κινείται προς τη Λίμνη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στη φωτιά αυτήν την ώρα επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης είναι το γεγονός πως στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες στον οικισμό Σηπιάδα Δυτικά της Λίμνης, αφού στην πορεία τους μέχρι εκεί, έκαψαν ότι βρήκαν μπροστά τους, είτε πρόκειται για σπίτια, είτε πρόκειται για τουριστικές εγκαταστάσεις, είτε πρόκειται για δάσος.

Το πύρινο μέτωπο σε Κουρκουλοι… Σκεπαστή ….

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice