Προσβολή για όλους τους Πόντιους η απέλαση Βαρυθυμιάδη από τους Τούρκους: “Μου είπαν ότι είμαι επικίνδυνος για τη χώρα”

Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κρατήθηκε επί ώρες ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, μέχρι τις 7 το απόγευμα οπότε επιβιβάστηκε σε πτήση προς την Αθήνα προκειμένου να απελαθεί.

Στην κράτηση του προέδρου της Π.Ο.Ε. (Παμποντιακή Ομοσπονδία Eλλάδος), Γιώργου Βαρυθυμιάδη, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προχώρησαν οι τουρκικές αρχές, ενώ αυτή την ώρα τον απελαύνουν σαν «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Ο κ. Βαρυθυμιάδης κρατήθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δεν του επετράπη η είσοδος στην Τουρκία. Στόχος της επίσκεψής του στη γείτονα ήταν να παραστεί στην Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος τον Δεκαπενταύγουστο.

«Εδώ που βρίσκομαι, δεν έχω καμία ενημέρωση. Με έχουν στα κρατητήρια του αεροδρομίου, δεν μου έχουν εξηγήσει τον λόγο, δεν ξέρω τι έχει γίνει. Μου είπαν ότι είμαι ανεπιθύμητος και επικίνδυνος για τη χώρα τους», δήλωσε αμέσως μετά το προκλητικό συμβάν στον STATUS 107.7 ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Εν συνεχεία επισήμανε ότι «ήμασταν έξι άτομα μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου. Εμένα με κράτησαν και οι υπόλοιποι πέρασαν. Διαμαρτυρήθηκε εκεί η κα. Αντωνιάδου. Βέβαια δεν μπορείς εκεί να κάνεις κάτι» προσθέτοντας ότι η κα Αντωνιάδου όταν βγήκε από την πύλη «έκανε ό,τι ήταν να κάνει» εννοώντας δηλαδή ότι ειδοποίησε τις ελληνικές Αρχές.

Σε ερώτηση εάν οι τουρκικές Αρχές τον ενημέρωσαν γιατί δεν μπορεί να περάσει στη χώρα, ο πρόεδρος της ΠΟΕ αναφέρει ότι «δεν είπαν κάτι». Ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ανεπιθύμητος εξαιτίας της δράσης του για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. «Γνωρίζουμε πολύ καλά τον λόγο επειδή αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας κι επειδή σε αυτόν τον αγώνα η ΠΟΕ πρωτοστατεί πιθανόν έχω μπει σε μια λίστα (σ.σ. ανεπιθύμητων ατόμων) -όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι- απλά εγώ επιχείρησα να έρθω και είχα ενημερώσει και το Υπουργείο Εξωτερικών» δήλωσε.
Σχολιάστε