Ο ψευτοσουλτάνος επιμένει στην απόκτηση επιπλέον S-400 – Η αντίδραση των ΗΠΑ

Το “τερμάτισε” ο Ερντογάν. Εμφανίστηκε βέβαιος πως η Τουρκία θα μπορέσει να αγοράσει κι άλλους ρωσικούς πυραύλους S-400.

Το είπε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους καθοδόν προς τη Βοσνία. “Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας S-400 από τη Ρωσία” δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Θυμίζουμε πως η πρώτη αγορά των S-400 το 2019, κλόνισε για τα καλά τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κυρώσεις προς την Άγκυρα.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Τον Αύγουστο, ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport (μέρος της Rostec) Alexander Mikheev είπε ότι θα μπορούσε να υπογραφεί στο εγγύς μέλλον νέα σύμβαση με την Τουρκία για την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Τον Ιούλιο, η υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που αγοράσει ρωσικά όπλα.

«Συνεχίζουμε να αντιτασσόμαστε στην αγορά και ανάπτυξη της Τουρκίας του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Και καταστήσαμε σαφές ότι τυχόν νέες σημαντικές αγορές όπλων από τη Ρωσία θα συνεπάγονταν πρόσθετες κυρώσεις [βάσει του αμερικανικού νόμου] CAATSA », δήλωσε η κα Νούλαντ στο Κογκρέσο.

Και πρόσθεσε ότι οι πωλήσεις και η κοινή παραγωγή του μαχητικού βομβαρδιστικού F-35 με την Τουρκία παραμένουν σε αναστολή.
Σχολιάστε