Έντονη καταδίκη της ΕΕ για τα μονομερή βήματα της Τουρκίας – Μπορέλ: «Απαράδεκτες οι ανακοινώσεις του Ερντογάν»

Την «έντονη καταδίκη» της ΕΕ για τα «μονομερή βήματα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις» του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ στις 20 Ιουλίου εκφράζει με ανακοίνωσή του εκ μέρους της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, επαναλαμβάνει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα αξιολογήσουν την κατάσταση, τονίζοντας ότι στις 25 Μαρτίου οι ηγέτες των κρατών-μελών είχαν εκφράσει την αποφασιστικότητά της ΕΕ «σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων και μονομερών ενεργειών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των συμφερόντων των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ αναφέρει:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει έντονα τα μονομερή βήματα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 20 Ιουλίου 2021 σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων».

Η ΕΕ χαιρετίζει τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εκ μέρους του Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου 2021, και ιδίως την καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την έκφραση βαθιάς λύπης για τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια που έρχονται σε αντίθεση με τα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η ΕΕ ζητεί εξίσου την άμεση αντιστροφή αυτών των ενεργειών και την αντιστροφή όλων των βημάτων που έγιναν στα Βαρώσια από τον Οκτώβριο του 2020.

Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, ιδίως το ψήφισμα 550 (1984) και το ψήφισμα 789 (1992), τα οποία θεωρούν απαράδεκτες τις προσπάθειες να κατοικηθεί οποιοδήποτε μέρος των Βαρωσίων από ανθρώπους εκτός των κατοίκων της, και που απαιτούν τη μεταφορά τής περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις. Ο πλήρης σεβασμός και η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτούν επίσης άμεσο τερματισμό των περιορισμών που επιβάλλονται στην ελεύθερη κυκλοφορία της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) στην περιοχή των Βαρωσίων. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια».

Σχολιάστε