Αλόννησος: Παρέμβαση εισαγγελέα για το θάνατο του «Κωστή»

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου για τη θανάτωση του «Κωστή» στην Περιστέρα Αλοννήσου το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ταχυδρόμος», ο εισαγγελέας παρήγγειλε στη λιμενική Αρχή Αλοννήσου να διενεργήσει έρευνα, προκειμένου να εντοπιστεί ο ψαροντουφεκάς που σκότωσε το ανυποψίαστο και παιχνιδιάρικο θηλαστικό και να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Η εισαγγελική αρχή ζήτησε τη λήψη καταθέσεων από οποιονδήποτε στο νησί μπορεί να γνωρίζει το παραμικρό, ώστε να προκύψουν στοιχεία για την ταυτότητα του δράστη. Η Εισαγγελία ζητεί επίσης να διερευνηθεί εάν υπήρξε παράβαση του νόμου περί προστασίας του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι ο υπαίτιος για τη θανάτωση της φώκιας αλίευε με ψαροντούφεκο στην Περιστέρα, η οποία περιλαμβάνεται σε ζώνη του θαλάσσιου πάρκου. Επισημαίνεται ότι η θανάτωση ζώου αποτελεί αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη έως 10 έτη. Ο φόνος ή ο βασανισμός εκτός από την ποινή κάθειρξης επισύρουν χρηματική ποινή έως 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος της καθεμίας των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ.

Ήδη ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων και ο Οργανισμός προστασίας Μεσογειακής φώκιας MOm – Monachus monachus έχουν καταθέσεις μηνύσεις σχετικά με το τραγικό περιστατικό. Υπενθυμίζεται πως η φώκια ξεβράστηκε σε βραχώδη ακτή της Νήσου Περιστέρα και παρά τις προσπάθειες για τη διάσωσή της, πέθανε.

Ο «Κωστής», η νεαρή φώκια – μασκότ της Αλοννήσου, που εντοπίστηκε νεκρό, έφερε διαμπερές τραύμα από βέργα μήκους 1,33 εκατοστών στο σώμα του.

Πηγή: εφημερίδα «Ταχυδρόμος»
Σχολιάστε