Χιλή: Επιστρέφει το απόλυτο lockdown παρά τον πλήρη εμβολιασμό του 57%

Σε νέο απόλυτο lockdown μπαίνει το Σάββατο η μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Χιλής, εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, παρά το γεγονός ότι το 57% του πληθυσμού-στόχου της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης έχει ήδη εμβολιαστεί πλήρως. Είναι η τρίτη φορά τους 14 μήνες της υγειονομικής κρίσης που οι αρχές παίρνουν αυτό το σαρωτικό μέτρο.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φτάσει στη Χιλή τους 30.339 νεκρούς επί συνόλου 1.453.478 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020. Ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει φθάσει το 96%. Η αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται καθώς στο νότιο ημισφαίριο έρχεται ο χειμώνας.

Πλήρως εμβολιασμένο το 57% του πληθυσμού

Η Χιλή συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν προχωρήσει περισσότερο σε παγκόσμια κλίμακα όσον αφορά την ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι της COVID-19. Από τον πληθυσμό-στόχο της εκστρατείας, δηλαδή 15,2 εκατ. ανθρώπους –επί συνόλου πληθυσμού 19 εκατ.–, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση 11,1 εκατ. πολίτες (το 74,5%), ενώ 8,6 εκατ. και τις δύο (το 57%).

Οι υγειονομικές αρχές της Χιλής έχουν δώσει άδεια επείγουσας χρήσης σε πέντε εμβόλια: αυτά της κινεζικής Sinovac (έχουν χορηγηθεί 17,1 εκατ. δόσεις), της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech (4,5 εκατ.), της αγγλοσουηδικής AstraZeneca (693.600), της καναδοκινεζικής CanSino (300.000) και της Johnson & Johnson, δόσεις του οποίου αναμένεται να φθάσουν στη χώρα.
Σχολιάστε