Τόκυο 2020: Θερμοπληξία ή κορονοϊός – Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση

Ειδικοί της επείγουσας ιατρικής προειδοποιούν ότι οι διασώστες πρώτων βοηθειών στους Ολυμπιακούς του Τόκιο θα μπορούσαν εύκολα να μπερδέψουν τα συμπτώματα θερμοπληξίας με συμπτώματα κορονοϊού γιατί είναι παρόμοια.

Ενώ οι διοργανωτές των Αγώνων έχουν μεταφέρει την διεξαγωγή του μαραθωνίου και το βάδην στην βόρεια πόλη Σαπόρο, ώστε να είναι χαμηλότερες οι θερμοκρασίες, τα περισσότερα αγωνίσματα λαμβάνουν χώρα στο Τόκιο από τις 23 Ιουλίου ως τις 8 Αυγούστου, την περίοδο κορύφωσης του θερμού και υγρού καλοκαιριού.

Ωστόσο, το Σαπόρο βρίσκεται επί του παρόντος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορονοϊού εν μέσω μιας αύξησης κρουσμάτων.

Με λιγότερο από δύο μήνες να απομένουν για την έναρξη των Αγώνων, το Χοκάιντο, το βορειότερο νησί της Ιαπωνίας όπου μεγαλύτερη πόλη είναι το Σαπόρο, έχει το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν ποσοστό κρουσμάτων στην Ιαπωνία και περίπου 43% υψηλότερο σε σχέση με το Τόκιο.

Το Σαπόρο, το οποίο έχει πληθυσμό λίγο κάτω από δύο εκατομμύρια πολίτες, επωμίζεται σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων κρουσμάτων.

«Τα ιατρικά μέσα στο θερμό καλοκαίρι είναι τόσο περιορισμένα, ακόμη και στο φυσιολογικό καλοκαίρι χωρίς τους Ολυμπιακούς Αγώνες», λέει ο Σότζι Γιοκομπόρι, πρόεδρος του τμήματος επειγόντων περιστατικών και ιατρικής κρίσιμης φροντίδας της ιατρικής σχολής Nippon στο Τόκιο, της παλαιότερης ιδιωτικής ιατρικής σχολής.

Ο Σίντζι Νακαχάρα, ειδικός δημόσιας υγείας στο Kanagawa University of Human Services, σημειώνει ότι οι ιατρικές ομάδες κινδυνεύουν να μπερδέψουν έναν ασθενή με COVID-19 με κάποιον που έχει υποστεί θερμοπληξία καθώς και οι δύο αυτές παθήσεις συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, αφυδάτωση και κακουχία.

«Μπορεί να προκαλέσει μια δύσκολη κατάσταση στους σταθμούς ιατρικής φροντίδας σε κάθε χώρο (της διοργάνωσης)», λέει ο Νακαχάρα.
Σχολιάστε