OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΠΟΥ: Απαράδεκτη η ανισότητα πρόσβασης στα εμβόλια μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρότρυνε, για μία ακόμη φορά τις πλούσιες χώρες, μέλη της G7, να δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στην ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, εκτιμώντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «απαράδεκτη».

«Το σημαντικότερο πράγμα, το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή ανάγκη είναι τα εμβόλια, η εμβολιαστική ισότητα», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στο τέλος της εβδομαδιαίας συνέντευξης τύπου, αφότου υπενθύμισε πως η πανδημία συνεχίζει να μαίνεται με περίπου 100.000 νεκρούς κάθε εβδομάδα.

«Γνωρίζουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να αυξήσουμε την παραγωγή των δυνατοτήτων και επομένως να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη σε όλες τις χώρες», σημείωσε, προτού επισημάνει πως «άνω του 80%» όλων των δόσεων εμβολίων κατά της Covid που χορηγούνται παγκοσμίως γίνεται «σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, την ώρα που οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα έχουν μονάχα το 0,3%».

«Είναι απαράδεκτο, αυτού του είδους το χάσμα είναι απαράδεκτο», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

«Είναι απαράδεκτο όχι μονάχα επειδή πρόκειται για ένα ηθικό ζήτημα, αλλά επίσης, διότι δεν θα καταφέρουμε να νικήσουμε τον ιό σε έναν διχασμένο κόσμο», τόνισε.

Για τον Τέντρος, «είναι προς το συμφέρον κάθε χώρας αυτού του κόσμου να μοιράζεται τα εμβόλια και να προσφέρει τη βοήθειά της», διότι «η εμβολιαστική ισότητα δεν είναι η φιλανθρωπία, η εμβολιαστική ισότητα συμφέρει τους πάντες».

 

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice