Lockdown: Τι αλλάζει στη ζωή μας από σήμερα (8/5) – Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν και πότε

Σταδιακή επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας, με άνοιγμα και νέων δραστηριοτήτων από το Σάββατο 8 Μαΐου, και με ορίζοντα την επανεκκίνηση του τουρισμού στις 15 Μαΐου που αποτελεί και το μεγάλο «στοίχημα» ώστε να τονωθεί η οικονομία.

Η επιτροπή των ειδικών, που συνεδρίασε χθες, άναψε το «πράσινο φως» για επιπλέον ανάσες ελευθερίας, έπειτα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης, που προκάλεσε πολλά χαμόγελα και κλίμα αισιοδοξίας. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, φαίνεται πως επέτρεψε στους ειδικούς να εισηγηθούν την άρση κι άλλων περιοριστικών μέτρων. Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν, όμως, ότι ο κορονοϊός «είναι εδώ» και ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικές επιδημίες, ενώ υπογραμμίζουν πως τις επιπτώσεις από τις ημέρες του Πάσχα δεν τις έχουμε δει ακόμα.

Αναλυτικά, τι ανοίγει και πότε

Σάββατο 8 Μαΐου:

– Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

– Επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Δευτέρα 10 Μαΐου:

– Επανέρχεται η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.

– Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

– Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

– Ξεκινούν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (εφήβων – νεανίδων, παίδων – κορασιδών) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

– Μπορούν να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

Παρασκευή 14 Μαΐου:

– Ανοίγουν τα μουσεία με βάση το υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Σάββατο 15 Μαΐου:

– Ανοίγει ο τουρισμός.

– Απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

– Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

Δευτέρα 17 Μαΐου:

– Ανοίγουν οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

– Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

– Επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1 προς 1 από τις 17 Μαΐου.

– Επαναλειτουργούν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.

Παρασκευή 21 Μαΐου:

– Ανοίγουν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

Παρασκευή 28 Μαΐου:

– Επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Αφορά μόνο καθήμενους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Τρίτη 1 Ιουνίου:

– Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

– Ξεκινούν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

Δευτέρα 7 Ιουνίου:

-Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

– Εναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

Σημειώνεται ότι για τα ιδιωτικά γυμναστήρια θα μελετηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες.

 
Σχολιάστε