Καλοκαίρι με μάσκες, αποστάσεις και… ετοιμότητα για τοπικά lockdown

Τα τοπικά lockdown φαίνεται πως θα αποτελέσουν ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν ειδικοί και κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες εξάρσεις της πανδημίας του κορονοϊού, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, συνολικά, βελτιώνεται όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών να μειώνεται, γεγονός που συνεπάγεται ότι έχει αποσυμπιεστεί και το ΕΣΥ, που δοκίμασε τις αντοχές του στην αρχή του τρίτου κύματος της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό, ότι όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.585 νέα κρούσματα, έχασαν τη ζωή τους ακόμη 40 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν σε 521. Παρότι όμως το τρίτο κύμα βρίσκεται σε ύφεση, δεν λείπουν οι «παραφωνίες», δηλαδή οι περιοχές εκείνες όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό το γεγονός κινητοποιεί ειδικούς και κυβέρνηση, που φαίνεται ότι προσανατολίζονται στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, λόγω έξαρσης της πανδημίας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εξάλλου, εκτιμάται πως είναι πιθανόν να συμβεί, καθώς από τη μία πλευρά έχουν επανεκκινήσει κοινωνικές δραστηριότητες και από την άλλη πλευρά η χώρα έχει ανοίξει τις «πύλες» της για τους τουρίστες, με την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο πολύπαθος αυτός κλάδος θα ανακάμψει. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται με κάθε αφορμή η αναγκαιότητα τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, έως ότου χτιστεί το «τείχος ανοσίας» με τους εμβολιασμούς. Σημαντικό εργαλείο σε αυτή τη μάχη, θα αποτελέσουν τα self test, που όπως επισημάνθηκε βρίσκονται πίσω από το 50% των διαγνώσεων στη χώρα μας, τον Μάιο.

Τα μέτρα που θα εφαρμόζονται στα τοπικά lockdown

Τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περιοχές, όπου παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων, ανακοίνωσε στην ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων,Νίκος Χαρδαλιάς.

«Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται σε ανοικτό υπαίθριο χώρο με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής ολόκληρο το 24ωρο και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους: Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή πελατών στα τραπέζια, τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι και υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους πελάτες στον χρόνο αναμονής», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Αναστολή κάθε είδους εκδήλωση, όπως Live party, εμποροπανήγυρη, λαϊκές αγορές, συναυλίες, απαγόρευση συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης θα επιτρέπεται 4 άτομα ανά τραπέζι εκτός και αν πρόκειται για οικογένεια που θα είναι 6 άτομα, αναστολή οικοδομικών εργασιών, θρησκευτικών τελετών με εξαίρεση τις κηδείες με παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών χωρίς πιστούς».
Σχολιάστε