Η Τουρκία μεταφέρει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο – Νέες γεωτρήσεις προαναγγέλλει ο Ντονμέζ

“Καυτό” αναμένεται και το φετινό καλοκαίρι με τα τερτίπια του καθεστώτος του ψευτοσουλτάνου

Νέες γεωτρήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, τονίζοντας προκλητικά πως στις συγκεκριμένες περιοχές η Τουρκία έχει «δικαιώματα και συμφέροντα» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ επανέλαβε ότι το Καστελόριζο δεν διαθέτει ΑΟΖ.

«Όπως γνωρίζετε εμείς στην Μεσόγειο τα τελευταία τρία χρόνια κάναμε 8 βαθιές γεωτρήσεις. Οι τρεις σε πεδία που μας παραχώρησε η “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου” και οι άλλες πέντε σε περιοχές της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Εμείς από την αρχή λέμε το εξής. Πώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εμείς σε εκείνες τις περιοχές έχουμε δικαιώματα και συμφέροντα» όπως είπε, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Παράλληλα το μέλος της κυβέρνησης Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα σχέδιά της, τασσόμενη παράλληλα υπέρ του διαλόγου και της σύγκλισης μιας διεθνούς συνόδου για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. «Δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης. Αλλά εμείς από τη μία μεριά δεν θέλουμε να φύγουμε από το τραπέζι και μάλιστα αυτές τις θέσεις μας γύρω από ένα τραπέζι, ενδεχομένως με τη μορφή μιας διεθνούς συνόδου, θέλουμε να τις συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε» ήταν τα λόγια του.
Σχολιάστε