Φωτιά στην Κορινθία: Πύρινη κόλαση για τρίτη ημέρα – Συστάσεις για εγρήγορση των πολιτών

Δύσκολη ήταν η νύχτα στα Γεράνεια, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε την Τετάρτη από το Σχίνο Λουτρακίου, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα και έχει κάψει πάνω από 40.000 στρέμματα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Για τρίτη ημέρα οι κάτοικοι πέρασαν μια ακόμη δύσκολη νύχτα σε Κορινθία και Δυτική Αττική. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες και επιχειρούν 12 αεροσκάφη διαφορετικών δυνατοτήτων και τρία ελικόπτερα. 278 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων οχημάτων και 89 οχήματα βρίσκονται στα σημεία με τη συνδρομή του στρατού αλλά και εθελοντών πυροσβεστών.

Οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς τα Μέγαρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου. Η κατάσταση δείχνει βελτιωμένη από χθες, ωστόσο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν το έργο κατάσβεσης με αμείωτη ένταση, έτσι ώστε να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο και να καταφέρουν να οριοθετήσουν την φωτιά.

Η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι χθες μήνυμα μέσω του 112, συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές.

Επίσης, συνιστά στους κατοίκους όλης της περιοχής να είναι σε εγρήγορση, ενώ σε πλήρη επιφυλακή είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις για περαιτέρω ενίσχυση αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη και έχει πολλές μεγάλες και ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται όλες, αλλά το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του ότι το δάσος που καίγεται είναι συμπαγές και αδιαπέραστο.

«Δώσαμε μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχαμε ανέμους με ριπές που ξεπέρασαν και τα 7 μποφόρ κατά περιπτώσεις. Ήταν δύσκολες οι συνθήκες, το σημαντικό ήταν ότι ξημέρωσε και μας βρήκε ως Πυροσβεστικό Σώμα να έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο διάσπαρτες μικρές καύσεις και πουθενά κάποιο μέτωπο. Η συμβολή των εναερίων μέσων από το πρώτο φως είναι σημαντική και σωτήρια. Από τις 4:30 το πρωί έχει πέσει η ένταση των ανέμων, κάτι που θα διευκολύνει τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων» δήλωσε στον Realfm 97,8 ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο δάσος είναι κυρίως ιδιωτικό και δεν έχει υπάρξει ποτέ διαχείριση για πυρκαγιά, δεν υπάρχουν δρόμοι και είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Σχολιάστε