“Σεισμός” στην Τουρκία – Συλλήψεις ναυάρχων με εντολή ψευτοσουλτάνου υπό το φόβο πραξικοπήματος

Χειροπέδες και στον εμπνευστή του δόγματος «Γαλάζια Πατρίδα» πέρασαν οι τουρκικές Αρχές το πρωί της Δευτέρας (05/04).

Τεταμένη είναι κατάσταση στην Τουρκία μετά την κοινή δήλωση 103 απόστρατων ναυάρχων να ζητούν από το καθεστώς να μην αγγίξει τη συνθήκη του Μοντρέ για τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση περί κατάργησής της.

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις, η κυβέρνηση του δικτάτορα φοβάται πραξικόπημα και ο Γενικός Εισαγγελέας της Άγκυρας ξεκίνησε επίσημη έρευνα εναντίον των συντακτών της δήλωσης, η οποία δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Διακήρυξη Μοντρέ από 103 ναυάρχους» σε ορισμένους ιστότοπους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ του Σαββάτου, θεωρώντας ότι αποτελεί παρέμβαση στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και τη λαϊκή βούληση.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Open ξεκίνησαν και οι συλλήψεις ναυάρχων ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Τζον Γκιουρντενίζ ο οποίος θεωρείται «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας.

Τη σύλληψη επιβεβαίωσε η σύζυγός του, γράφοντας στο Twitter γράφοντας πώς η αστυνομία συνέλαβε τον άντρα της.

Ο αντιπρόεδρος του CHP, Engin Özkoç, ανέφερε σε δημοσίευσή του πως οι συλλήψεις αποτελούν μία ντροπιαστική ημέρα για την Τουρκία: «ο απόστρατος Ναύαρχος Cürdeniz συνελήφθη από αστυνομικούς μέσα από το σπίτι του. Μια ντροπιαστική μέρα για την Τουρκία. Έχουμε δει αυτό το παιχνίδι στο παρελθόν»είπε.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ  

 
Σχολιάστε