OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα της 12ης Απριλίου

Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα στις 12 Απριλίου.

1204: Οι Σταυροφόροι, που παίρνουν μέρος στην Δ’ Σταυροφορία, προχωρούν στην πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

1606: Οι Άγγλοι επιλέγουν το ενωμένο λάβαρο, πιο γνωστό ως Union Jack, για σημαία τους.

1654: Η Αγγλία, η Σκότια και η Ιρλανδία ενώνονται και συγκροτούν τη Βρετανία.

1815: Μια έκρηξη του ηφαιστείου του Ταμπόρο στην Ινδονησία προκαλεί το θάνατο 92.000 ανθρώπων.

1820: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της «Φιλικής Εταιρίας».

1823: Έκθεση της δωδεκαμελούς επιτροπής, που όρισε η Β’ Εθνοσυνέλευση για να συντάξει ένα πρόχειρο προϋπολογισμό του επαναστατημένου Έθνους, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την κρισιμότητα της κατάστασης: Τα έξοδα του πρώτου εξαμήνου του 1823 θα ανέλθουν σε 38 εκατομμύρια γρόσια και τα έσοδα σε μόλις 12 εκατομμύρια γρόσια. Η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού είναι πλέον μονόδρομος.

1861: Αρχίζουν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου, με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια.

1871: Γεννήθηκε ο Ιωάννης Μεταξάς, στρατιωτικός και πολιτικός, που κυβέρνησε δικτατορικά από το 1936 έως το 1941

1877: Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και φθάνει ένα βήμα πριν από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

1884: Ψηφίζεται από τη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Τρικούπη για την ίδρυση παραγωγικής σχολής υπαξιωματικών με την ονομασία Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον (σημερινή ΣΜΥ). Λίγες ημέρες νωρίτερα κατεστάλη εν τη γενέσει του κίνημα Υπαξιωματικών που αντιδρούσαν στη νομοθετική πρωτοβουλία Τρικούπη κι έμεινε στην ιστορία ως «Λαρισαϊκά».

1906: Διεξάγεται στο Ποδηλατοδρόμιο, το κατοπινό Στάδιο Καραϊσκάκη, ο αγώνας Ελλάδας – Δανίας για το ποδοσφαιρικό τουρνουά της Μεσολυμπιάδας. Στο ημίχρονο κι ενώ το σκορ είναι 9-0 υπέρ των Δανών, οι παίκτες της Εθνικής μας αρνούνται να εμφανιστούν. Στην ομάδα παίζει και ο 17χρονος Γιώργος Καλαφάτης, ο μετέπειτα ιδρυτής του Παναθηναϊκού.

1911: Ο Γάλλος Pierre Prier ολοκληρώνει την πρώτη non-stop πτήση Λονδίνο – Παρίσι σε 3 ώρες και 56 λεπτά.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βυθίζεται το ελληνικό πλωτό νοσοκομείο «Αττική», μετά από γερμανικό βομβαρδισμό, αν και έπλεε κατάφωτο με εμφανή τα σήματα του Ερυθρού Σταυρού. Το «Αττική» είχε αποπλεύσει από την Καβάλα και την Θάσο με προορισμό τον Πειραιά, μεταφέροντας γιατρούς, νοσοκόμους και τραυματίες. Συνολικά πνίγηκαν 22 άτομα και σκοτώθηκαν 28, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης του πλοίου, πλοίαρχος Δημήτριος Μελετόπουλος.

1945: Πεθαίνει ο 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ντελάνο Ρούζβελτ από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία 63 ετών. Είναι ο μοναδικός πρόεδρος που διετέλεσε τέσσερις φορές Πρόεδρος της Αμερικής. Τον διαδέχεται ο αντιπρόεδρος Χάρι Τρούμαν

1949: Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου.Ο δημοσιογράφος κατηγορείται ότι βοήθησε τον Αδάμ Μουζενίδη και τον Βαγγέλη Βασβανά να σκοτώσουν τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζορτζ Πολκ. Η δίκη διήρκεσε 10 μέρες και η απόφαση εκδόθηκε στις 22 Απριλίου. Ο Γρηγόρης Στακτόπουλος καταδικάσθηκε σε ισόβιο κάθειρξη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία, οι Μουζενίδης και Βασβανάς στην ποινή του θανάτου ως φυσικοί αυτουργοί, ενώ η Άννα Στακτοπούλου αθωώθηκε. Αργότερα, θα αποκαλυφθεί ότι ο Μουζενίδης το διάστημα της δολοφονίας του Πολκ ήταν νεκρός και ο Βασβανάς εκτός Ελλάδος. Η δικαστική απόφαση ξεθωριάζει και γίνεται λόγος για σκευωρία.

1955: Ο Dr. Jonas Salk από την Αμερική παρουσιάζει το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας.

1961: Ο ρώσος κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1».

1992: Ανοίγει τις πύλες της η Eurodisney.

1999: Ένας δικαστής περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ αποκαλύπτει, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον ψευδόταν στην κατάθεση του για τη μη σύναψη ερωτική σχέσης με τη Μόνικα Λεβίνσκι.

2007: Βομβιστής αυτοκτονίας εισβάλει στην καφετέρια της Ιρακινής Βουλής και πυροδοτεί τα εκρηκτικά που έχει πάνω του. Σκοτώνει τον πολιτικό Μοχάμεντ Αουάντ και τραυματίζει 20 άτομα.

2010: Οι υπουργοί οικονομικών των χωρών – μελών της ευρωζώνης δεσμεύονται να συνδράμουν την Ελλάδα, εάν και εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε, με ποσό ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2010 με τη μορφή διμερών δανείων, στα οποία θα συμμετάσχουν και οι 15 χώρες – μέλη της ευρωζώνης. Το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο γύρω στο 5%.

 

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice