OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Πενταμερής για το Κυπριακό: Σήμερα η κρίσιμη διάσκεψη – Το χάσμα παραμένει

Στις 11 το πρωί, (10 ώρα Ελβετίας) ξεκινά σήμερα το πρόγραμμα της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη.

Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει με συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων μερών και με εναρκτήριες αναφορές του ΓΓ των ΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτήριο των ΗΕ, στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα, με συμμετοχή 1 συν 5, ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 3μμ (ώρα Κύπρου) και μια ώρα αργότερα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κo Νίκο Δένδια.

Στις 5μμ (ώρα Κύπρου), ο ΓΓ των ΗΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντόμινικ Ράαμπ και μία ώρα αργότερα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ. Στις 7μμ ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης, στις 8μμ (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ημέρα της Άτυπης Πενταμερούς, την Τρίτη 27/04, ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Τατάρ, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια. «Διαρκής και στενός ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου και επιβεβαίωση της πλήρους στήριξης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» έγραψε στο Twitter μετά τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας.

Επιβεβαίωση χάσματος στην Γενεύη

Σύμφωνα πάντως με την πληροφόρηση που υπάρχει, οι πρώτες χωριστές διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ, ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης, επιβεβαίωσαν το χάσμα στις θέσεις των δυο πλευρών.

Ο κ. Τατάρ επέμεινε κατά τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες στη θέση του για λύση δυο κρατών, με την ε/κ πλευρά να τονίζει από την άλλη πως δεν αποδέχεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση της μορφής λύσης όπως αυτή καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πως δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί λύση δυο κρατών και να αναγνωρίσει κυριαρχία οποιασδήποτε μορφής. Παράλληλα η ε/κ πλευρά υπογραμμίζει πως “ο ΓΓ πρέπει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για να δει πως μπορεί να μην υπάρξει αδιέξοδο”, προσφέροντας έτσι δημιουργικά τις καλές του υπηρεσίες, στα πλαίσια των όρων εντολής του.

Ο κ. Γκουτέρες ενημέρωσε την Τρίτη τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντησή τους, για τις θέσεις που προέβαλε ο κ. Τατάρ για λύση δυο κρατών, κυριαρχική ισότητα και αναγνώριση του ψευδοκράτους στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ που προηγήθηκε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, ζήτησε από τον ΓΓ, μέσα στα πλαίσια των όρων εντολής του, να αναλάβει μια δημιουργική συνεισφορά και μια δημιουργική παρέμβαση με τον τρόπο που το είχε πράξει στο Κραν Μοντανά για μπορούν να βρεθούν διέξοδοι.

Στο μεταξύ, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη γραπτώς τις θέσεις και τις απαντήσεις στις θέσεις που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice