Ο Σ. Μισέλ θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στο Κίεβο για 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δέχτηκε την πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα μεταβεί στο Κίεβο στα τέλη Αυγούστου για να εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις εκδηλώσεις για την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έκανε αντιθέτως γνωστό ότι δεν θα μπορέσει να μεταβεί στο Κίεβο για τις επετειακές εκδηλώσεις. «Η πρόεδρος δεν θα αλλάξει εκ των προτέρων τη θέση της, αλλά η Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί στο κατάλληλο επίπεδο», δήλωσε ο εκπρόσωπός της Ερίκ Μαμέρ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση του προέδρου Ζελένσκι σε επιστολή που υπογράφει ο επικεφαλής του γραφείου της και αυτή η διαδικασία, η οποία θεωρείται όχι πολύ τυπική, προκάλεσε νέα αντιπαράθεση στις Βρυξέλλες.

Η επιστολή που υπέγραψε ο επικεφαλής του γραφείου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δημοσιεύτηκε από τον ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας Liberation. «Δεν λέω ότι αυτή η επιστολή δεν υπάρχει, αλλά δεν πήγε και δεν διαβιβάστηκε στις ουκρανικές αρχές, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου», εξήγησε ο Ερίκ Μαμέρ. Η πρόεδρος δεν απάντησε στην πρόσκληση του προέδρου της Ουκρανίας «επειδή ήταν σε αποστολή στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ιορδανία», δήλωσε.

Μετά, η πρόεδρος της Κομισιόν πήγε στη Γερμανία για να περάσει μερικές μέρες με την οικογένειά της την οποία είχε να δει από τα Χριστούγεννα και επέστρεψε στις Βρυξέλλες στις 12 Απριλίου, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος ενώ κορυφωνόταν η αντιπαράθεση με τον Σαρλ Μισέλ που προκλήθηκε από το «sofagate» στις 6 Απριλίου στην Άγκυρα.
«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα υπογράψει την απάντησή της στον πρόεδρο της Ουκρανίας και θα διασφαλίσει ότι όλες οι απαντήσεις προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων θα φέρουν την υπογραφή της», δήλωσε ο εκπρόσωπός της. «Η πρόεδρος έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον επικεφαλής του γραφείου της», πρόσθεσε.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει την Ουκρανία και η πρόεδρος ελπίζει να επαναλάβει αυτήν την υποστήριξη σε μια μελλοντική συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι», κατέληξε.

 
Σχολιάστε