«Ναυάγιο» στη Γενεύη με ευθύνη της Τουρκίας – Γκουτέρες: “Δεν βρέθηκε κοινό έδαφος – Nέα πενταμερής”

Δεν βρέθηκε κοινό έδαφος προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι επίσημες συνομιλίες για το κυπριακό, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Ναυάγησαν οι συνομιλίες στην Πενταμερή. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Εν μέσω των διαδοχικών συναντήσεων με τον Αντόνιο Γκουτέρες, αμφότεροι οι Ερσίν Τατάρ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμειναν στη θέση περί «δύο κρατών» με χθεσινές αναρτήσεις τους στο Twitter κατ΄εντολής ψευτοσουλτάνου.

Η στάση των δυο ανδρών απογοήτευσε τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και την κυπριακή αποστολή, η οποία έβλεπε το αδιέξοδο. Τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, κατέστησαν σαφές ότι η λύση πρέπει είναι εντός των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του πλαισίου λύσης που ορίζει ο ΟΗΕ.

«Η αλήθεια είναι πως στο τέλος των προσπαθειών μας, δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό έδαφος που θα επιτρέψει την επανάληψη των επίσημων συνομιλιών» σε σχέση με μια διευθέτηση του Κυπριακού, ανέφερε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Δεν θα τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 έως 3 μήνες» πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΡΤ από την κυπριακή κυβέρνηση ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατέστησε σαφές ότι η πρόταση Τατάρ βρίσκεται εκτός των ορίων της εντολής του. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και επιπλέον ότι οι συζητήσεις για την επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνουν από μηδενική βάση.

Οι Τούρκοι ωστόσο δεν οδήγησαν απλά σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις αλλά μέσω Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φέρεται να ζήτησαν επίσημα από τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την πραγματοποίηση νέας διάσκεψης, στην οποία δεν θα συμμετάσχουν «δύο κοινότητες» αλλά «δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη»!

Αυτό το ανέφερε και μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, υποστηρίζοντας ότι είναι «η μόνη ρεαλιστική λύση». Η συγκεκριμένη θέση έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις σειράς ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των αποφάσεων της Ε.Ε. για τη μέχρι σήμερα επιδιωκόμενη βάση επίλυσης του Κυπριακού.
Σχολιάστε