Lockdown: Τι αλλάζει στην καθημερινότητά μας από σήμερα (29/4)

Αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού και βήμα-βήμα γίνεται η επιστροφή σε μία κανονικότητα, έπειτα από μήνες lockdown. Ημερομηνίες ορόσημο παραμένουν η 3η Μαΐου, οπότε ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καφέ, η 10η Μαΐου όταν και ανοίγουν τα σχολεία και η 15η Μαΐου με την επανεκκίνηση του τουρισμού και την παράλληλη απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων.

Ωστόσο, οι ανάσες ξεκινούν νωρίτερα, αρχής γενομένης από Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου, οπότε και απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις ίσχυαν μόνο για τα Σαββατοκύριακα, όμως, πλέον και αυτό το μέτρο αίρεται.

Πώς θα γιορτάσουμε την Κυριακή του Πάσχα

Στο καθιερωμένο οικογενειακό τραπέζι, την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπονται έως εννέα άτομα στα τραπέζια, αν πρόκειται για εσωτερικό χώρο και για 12 άτομα, αν πρόκειται για εξωτερικό χώρο.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση των πολιτών από και προς τον προορισμό τους θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και οι ειδικοί συνέστησαν για άλλη μία φορά τη διενέργεια οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Η Βάνα Παπαευγγέλου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σε κάθε περίπτωση και με σύμμαχο τον καλό καιρό, θα πρέπει να προτιμάμε να μείνουμε στο προαύλιο της Εκκλησίας και στις οικογενειακές μας συνευρέσεις την ημέρα του Πάσχα, προτείνουμε και πάλι την παραμονή σε υπαίθριο χώρο, όπως παραδοσιακά άλλωστε κάνουμε εμείς οι Έλληνες, ενώ παροτρύνουμε όσους θέλουν και μπορούν να διενεργήσουν ένα αυτοδιαγνωστικό τεστ πριν τις συγκεντρώσεις αυτές».

Υπενθύμισε σε αυτό το σημείο ότι «η ενδοοικογενειακή διασπορά αποτελεί τον πιο μεγάλο παράγοντα κινδύνου μετάδοσης».

Έτσι θα ανοίξει η εστίαση από τις 3 Μαΐου – Χωρίς μουσική και με SMS στο «6»

Από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, ανεβάζουν ρολά οι επιχειρήσεις εστίασης, έπειτα από περίπου έξι μήνες που ο κλάδος παρέμενε κλειστός, λόγω της πανδημίας.

Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο στους υπαίθριους χώρους και μόνο για καθήμενους, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της λειτουργίας τους δεν θα επιτρέπεται η μουσική.

Με δεδομένο ότι από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 23:00, τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα πρέπει να κλείνουν το αργότερο στις 22:45, προκειμένου οι πολίτες να βρίσκονται στα σπίτια τους, το αργότερο στις 23:00.

Όσοι θέλουν να μεταβούν σε κατάστημα εστίασης ή καφέ, θα πρέπει να στέλνουν sms με τον κωδικό «6», ενώ σημειώνεται ότι από την Μεγάλη Πέμπτη απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, εντός της Περιφερειακής Ενότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (και όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα).

Υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα – Πόσα άτομα θα επιτρέπονται ανά τραπέζι

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή, από τις 3 Μαΐου που ξεκινά η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης, μόνο στους εξωτερικούς χώρους, θα είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση self test δυο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό.

Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι, επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών, πρέπει να γίνεται απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι, είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό αλλά και από τους πελάτες που είναι σε αναμονή (ισχυρή σύσταση για τους καθήμενους πελάτες στα τραπεζοκαθίσματα ή στο μπαρ).

Επίσης, ορίζονται οι αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τη διάταξη (90 cm – 1,2 m- 1,8m κατά περίπτωση), ενώ επιτρέπεται η χρήση του μπαρ από τους πελάτες με την τοποθέτηση δυο σκαμπό μαζί. Η επόμενη δυάδα θα βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μέτρου. Κλειστές θα παραμένουν οι επιχειρήσεις από 11 μμ μέχρι 5 πμ, αλλά εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ. Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν, όταν τους ζητηθεί στον έλεγχο θα πρέπει να φαίνεται από το TAXIS, ότι ο ΚΑΔ αποτελεί κυρία δραστηριότητα πριν από την 1η Μαρτίου 2020.

SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας

Η υποχρέωση αποστολής των sms για τις μετακινήσεις θα ισχύσει έως την ημερομηνία άρσης των υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή στις 15 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημειώνεται ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 22:00 και ισχύει έως τις 5 το πρωί. Ωστόσο, από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καφέ, και για μία εβδομάδα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 23:00.
Σχολιάστε