ΑΠΘ: Στη 14η θέση παγκοσμίως για τις κλασικές σπουδές του

Τη 14η θέση μεταξύ όλων των πανεπιστημίων παγκοσμίως κατέλαβε για το 2021 ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σύμφωνα με την τελευταία έκδοση των Διεθνών Πινάκων Κατάταξης Πανεπιστημίων του οργανισμού Quacquarelli Symonds, «QS World University Rankings by Subject».

Στην κατάταξη του διεθνούς οίκου αξιολόγησης για το 2021, ο Τομέας Κλασικών Σπουδών του ΑΠΘ ανέβηκε δύο θέσεις υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, αφήνοντας πίσω ιστορικά πανεπιστήμια όπως το Χούμπολτ (Humboldt-Universität zu Berlin), το Στάνφορντ (Stanford University), το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Alma Mater Studiorum – Università di Bologna), το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου (King’s College London), το Πανεπιστήμιο του Σαιντ Άντριους (University of St Andrews), το Πανεπιστήμιο του Πεκίνο (Peking University).

«Η υψηλή διάκριση αποτελεί τιμή όχι μόνο για τα μέλη του Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας -επιστήμονες διεθνώς εγνωσμένου κύρους- αλλά για κάθε μέλος της οικογένειας του Αριστοτελείου και για τη χώρα συνολικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, προσθέτοντας ότι «η συγκίνηση και υπερηφάνειά μας για το γεγονός ότι οι Κλασικές Σπουδές του ΑΠΘ έχουν καθιερωθεί ως νησίδα αναγνωρισμένης αριστείας στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη, δεν εξαντλούνται σε δηλώσεις και επαίνους, αλλά είναι το κίνητρο για να στοχεύουμε κάθε χρόνο ακόμη πιο ψηλά».

«Μπορούμε, αποδεικνύουμε ότι μπορούμε και εργαζόμαστε γι’ αυτό αδιάλειπτα, επιδιώκοντας περισσότερες διεθνείς συνεργασίες, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό, στην επιστημονική έρευνα, στην εξωστρέφεια των προγραμμάτων σπουδών», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Πρόκειται για σημαντικότατη διάκριση, καθώς αποτελεί την υψηλότερη αξιολόγηση Τομέα Ελληνικού Πανεπιστημίου όχι μόνο για το 2021 αλλά για όσο διεξάγονται διεθνείς αξιολογήσεις ανά γνωστικό αντικείμενο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Χρήστος Τσαγγάλης, εξηγώντας ότι «το αποτέλεσμα καθίσταται ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για την 4η συνεχόμενη χρονιά που ο ίδιος Τομέας κατατάσσεται τόσο ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις». Ειδικότερα, ο Τομέας Κλασικών Σπουδών κατετάγη στη 16η το 2018, 22η θέση το 2019, και στη 16η θέση 2020.
Σχολιάστε