Σύνοδο Κορυφής 13 «τουριστικών» χωρών της ΕΕ, ζητά η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού

Tην πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής δεκατριών «τουριστικών» χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Αυστρία, για μια κοινή γραμμή και για ταχεία εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ζητά σε δηλώσεις της στη Βιέννη, η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού, Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, η οποία προς τούτο, πρόκειται να συναντηθεί μεθαύριο στις Βρυξέλλες, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Η ίδια προσπαθεί να βρει μια κοινή γραμμή για τις «χώρες διακοπών» της ΕΕ στο αποκαλούμενο «Πράσινο διαβατήριο», που θα επιτρέψει την ελευθερία ταξιδιού το καλοκαίρι, και μία σύνοδο κορυφής με δώδεκα άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και των χωρών της Μεσογείου, όπου θα πρέπει να συζητηθεί μια «κοινή προσέγγιση».

Το «Πράσινο διαβατήριο θα επαναφέρει την ελευθερία ταξιδιού και την κανονικότητα στην καθημερινή ζωή, και «είναι σημαντικό, οι χώρες του τουρισμού να καταβάλουν εδώ από κοινού προσπάθειες για να εξασφαλίσουν μία ταχεία εφαρμογή» τονίζει η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ. Η ίδια επισημαίνει τη σημασία του για μία ασφαλή θερινή τουριστική περίοδο και ανακοινώνει ότι σύντομα θα υπάρξει η εφαρμογή του στην Αυστρία.

Στην Σύνοδο που προτείνει η ίδια, καλούνται συγκεκριμένα να συμμετάσχουν η Αυστρία, η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Σλοβακία και η Δανία. Με τις γειτονικές προς την Αυστρία χώρες, υπάρχει εντατική ανταλλαγή απόψεων ως προς το «Πράσινο διαβατήριο», και σχετικές επαφές έχουν γίνει επίσης με την πορτογαλική Προεδρία της ΕΕ, επισημαίνει η υπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει το πιστοποιητικό κορονοϊού να είναι έτοιμο προς χρήση έως την 1η Ιουνίου, και σε αυτό να πιστοποιείται ότι ένα πρόσωπο έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, έχει ελεγχθεί αρνητικά με τεστ, ή έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid 19. Η Αυστρία από την πλευρά της, θέλει να παρουσιάσει ένα δικό της Πράσινο Διαβατήριο ήδη από τον Απρίλιο, στο οποίο θα πιστοποιούνται τα τεστ που έχει κάνει κάποιος.

Την θερμή υποστήριξή της στην θέσπιση ενός «πράσινου διαβατηρίου» που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε εκφράσει η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ ήδη πριν από τρεις εβδομάδες στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με ομολόγους της, της ΕΕ.
Σχολιάστε