OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Self test: Βήμα-βήμα η διαδικασία για τα τεστ – Αναλυτικός οδηγός

Τα self test μπαίνουν από τον Απρίλιο στη ζωή μας και θα λειτουργήσουν, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης συμπληρωματικά και παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις στη μάχη για τον περιορισμό της εξάπλωσης και της μετάδοσης του ιού με τα φαρμακεία να έχουν ενεργό ρόλο τόσο στη διάθεση τους όσο και στην υλοποίηση τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, όσοι πολίτες επιθυμούν, θα μπορούν να δέχονται επιτόπια βοήθεια από τους φαρμακοποιούς για τη διενέργεια του rapid test, με την αμοιβή των δύο ευρώ ανά δειγματοληψία.

Πώς θα γίνει η διαδικασία

Κατ’ αρχήν οι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, θα τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2. Δεύτερον, κάθε πολίτης δικαιούται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή, ενώ θα δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους. Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών, πράγμα που είπε και ο κ. Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Τι ισχύει με τις γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος; Θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό, καθώς επίσης και επιτόπια βοήθεια εφόσον το επιθυμούν οι πολίτες με την αμοιβή των 2 ευρώ ανά δειγματοληψία.
Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, όπου ο πολίτης θα εισέρχεται με τον AMKA του και θα δηλώνει το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης. Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να προσέλθει σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας, ούτως ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με τη νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Επίσης το υπουργείο τονίζει ότι επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice