Σε «ασφυξία» τα νοσοκομεία – Τα δύσκολα «μέτωπα» του κορονοϊού

Εντείνεται η ανησυχία για την πανδημία στη χώρα μας, που πλέον μετρά πάνω από 7.000 νεκρούς στο σύνολο, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του κορονοϊού.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς διαρκώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να βρίσκονται αντιμέτωπα με μία δύσκολη κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, 545 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, δηλαδή 24 περισσότεροι σε σύγκριση με χθες, γεγονός που σημαίνει ότι το τελευταίο 24ωρο, κάθε μία ώρα ένας ασθενής χρειάστηκε να διασωληνωθεί.

Στα νοσοκομεία της Αττικής, που δέχονται και τη μεγαλύτερη πίεση, σε μία ημέρα έγιναν 210 διακομιδές ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών με κορονοϊό και 145 εισαγωγές, ενώ η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ του λεκανοπεδίου αγγίζει το 92%. Ο κορονοϊός «χτυπά» πλέον και τις μικρές ηλικίες, με την πιο πρόσφατη περίπτωση, αυτή ενός βρέφους μόλις 10 ημερών που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το μωρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Φιλιατών και κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του, ενώ θετικοί είναι η μητέρα, ο πατέρας και το άλλο παιδί της οικογένειας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το επόμενο 10ημερο θα είναι κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, καθώς τότε αναμένεται να αρχίσει να αποδίδει καρπούς το παρατεταμένο lockdown, εφόσον δεν παρατηρηθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ενόψει της Καθαράς Δευτέρας, που θα εορταστεί σε συνθήκες lockdown, συστήνουν τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων, ενώ προτείνουν το σαρακοστιανό τραπέζι να περιοριστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο. Εξάλλου, το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι μία ακόμη περιοχή μπαίνει από αύριο σε καθεστώς σκληρού lockdown, πρόκειται για την κοινότητα Μετοχίου του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα. Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης εκτίμησε ότι έχουμε ακόμη δρόμο μέχρι να μειωθεί αισθητά ο αριθμός των κρουσμάτων. «Οι μετρήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μέχρι και την Πέμπτη. Αυτή την εβδομάδα, μέχρι και την Πέμπτη δεν παρουσιάστηκε καμία μεταβολή στο ιικό φορτίο στα λύματα. Δεν φαίνεται κάποια ορατή ύφεση, ούτε κάποια μεγάλη μεταβολή γενικότερα. Έχω την αίσθηση ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια επιπεδοποίηση της κορύφωσης του κύματος. Άρα μάλλον βρισκόμαστε στην κορύφωση και μάλλον αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε στo OPEN. «Νομίζω ότι έτσι εξελίσσεται το φαινόμενο στην Ελλάδα, πήρε περίπου 40 ημέρες να ανέβει στην κορύφωση, θα χρειαστεί άλλο τόσο για να πέσει».
Σχολιάστε