Πορτογαλία: Συνεχίστε να τηρείτε τα μέτρα, προτρέπει τους πολίτες ο πρωθυπουργός

Η Πορτογαλία καταγράφει τον μικρότερο αριθμό ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία, εδώ και 4 μήνες, όπως κατέδειξαν τα στοιχεία, με τον πρωθυπουργό της χώρας Αντόνιο Κόστα να προειδοποιεί πως οι περιορισμοί του λοκντάουν, που βρίσκονται σε ισχύ, παραμένουν αναγκαίοι, σε μια χώρα, η οποία πριν από έναν μήνα βρέθηκε στην κορυφή των ποσοστών θανάτων παγκοσμίως.

Για αρκετές εβδομάδες, τον Ιανουάριο, το σύστημα υγείας της Πορτογαλίας βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης, καθώς η χώρα κατέγραφε τη χειρότερη αύξηση παγκοσμίως σε κατά κεφαλήν μολύνσεις και θανάτους από τον νέο κορονοϊό.

Ωστόσο, το πανεθνικό λοκντάουν που επιβλήθηκε στις 15 Ιανουαρίου συνέβαλε στη μείωση των ποσοστών αυτών. Σήμερα, η χώρα ανακοίνωσε 38 θανάτους και 691 νέα κρούσματα με τους αριθμούς αυτούς να αντιστοιχούν στους μέσους όρους του Οκτωβρίου, όταν οι επιχειρήσεις ήταν ανοικτές.

Η πορτογαλική Αρχή Υγείας DGS ανακοίνωσε πως 1.997 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία εκτός της ΜΕΘ, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 31 Οκτωβρίου. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 6.869 ασθενείς.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 446 ασθενείς, ένας αριθμός μειωμένος κατά 23 σε σύγκριση με χθες.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση Our World In Data, ο συνδυασμένος απολογισμός των νοσηλειών είναι ο χαμηλότερος από την 1η Νοεμβρίου.

Έξω από ένα νοσοκομείο της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός της χώρας Αντόνιο Κόστα προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τους περιορισμούς, προκειμένου να επιτρέψουν τη σταδιακή άρση του λοκντάουν.

«Η ιδέα πως μια τραγωδία δεν επαναλαμβάνεται είναι εσφαλμένη», είπε ο Κόστα. «Μπορεί να συμβεί ξανά εάν τα ανθρώπινα όντα επαναλάβουν τις ίδιες συμπεριφορές».

Πορτογάλοι αξιωματούχοι καταλογίζουν το «άλμα» του Ιανουαρίου στις μολύνσεις στο πιο μεταδοτικό βρετανικό στέλεχος, αναγνωρίζοντας πως η χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις τα Χριστούγεννα έπαιξε, επίσης, κάποιο ρόλο.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά τα λάθη ξανά», υπογράμμισε ο Κόστα.

 
Σχολιάστε