«Πόλεμος των Εμβολίων»: «Όχι» Ε.Ε. σε εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία

Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι μαίνεται ένας «πόλεμος των εμβολίων» και αυτό προκύπτει από το μπλοκάρισμα 250.000 φιαλιδίων του εμβολίου AstraZeneca που είχαν συσκευασθεί σε βιομηχανία κοντά στην Ρώμη προς την Αυστραλία.

Το θέμα αυτό, μάλιστα, συζητήθηκε στη συνάντηση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο με τον με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν στην «Αιώνια Πόλη». «Δεν πρόκειται για εχθρική πράξη κατά της Αυστραλίας, εφαρμόζουμε, απλώς, κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εγκρίθηκε στις 30 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Ντι Μάιο και πρόσθεσε: «Όσο υπάρχουν καθυστερήσεις από μέρους των φαρμακοβιομηχανιών που υπέγραψαν συμφωνίες με την Κομισιόν, είναι σωστό, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπλοκάρουν τις εξαγωγές προς χώρες που δεν θεωρούνται ευάλωτες».

Και απ’ ό,τι φαίνεται η απόφαση της Ιταλίας έχει βρει σύμμαχο και στη Γαλλία. Διότι ναι μεν δεν είπε τίποτα ουσιαστικό ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ωστόσο ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν αναφέρθηκε στο θέμα. «Αντιλαμβανόμαστε την απόφαση της Ιταλίας και θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο», είπε χαρακτηριστικά. «Θα δούμε. Όσο περισσότερες δόσεις έχει η Γαλλία στη διάθεσή της, τόσο πιο ευχαριστημένοι θα είμαστε», πρόσθεσε.

Και αυτά τη στιγμή που στην απόφαση της Ιταλίας αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Ντράγκι σε επικοινωνία του με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Ντράγκι εξήγησε ότι η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η AstraZeneca δεν έχει καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, με βάση τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρωτήθηκαν αν η Κομισιόν μπορεί να μπλοκάρει ή να ακυρώσει την απόφαση της Ιταλίας. Η απάντηση ήταν… «δεν μπορεί». Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, που διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής του εμβολίου στο έδαφός της, δύναται να μπλοκάρει την αποστολή των δόσεων εκτός της Ένωσης, όπως αποφάσισε και έπραξε η Ρώμη.
Σχολιάστε