Lockdown: Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες – Νέα δεδομένα για λιανεμπόριο, σχολεία, διαδημοτικές μετακινήσεις

Σε «γρίφο» για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το σενάριο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού, τη στιγμή που κορυφώνεται το τρίτο κύμα της πανδημίας και η πίεση στα νοσοκομεία, ειδικά του λεκανοπεδίου, συνεχίζεται.

Την Τρίτη καταγράφηκαν «μαύρα» ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας με 4.340 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο και 741 διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό, ενώ ακόμη 72 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Μόνο στην Αττική επιβεβαιώθηκαν 2.097 μολύνσεις, ενώ «έκρηξη» σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη με 535 νέα κρούσματα. Σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν 65.979 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού και η θετικότητα έφτασε το 6,58%. Τα τελευταία στοιχεία πάντως για το ιικό φορτίο που εντοπίζεται στα λύματα 11 αστικών περιοχών της χώρας, μεταξύ των οποίων η Αττική και η Θεσσαλονίκη, είναι ενθαρρυντικά. Τα αποτελέσματα, που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Μαρτίου 2021, δείχνουν σε γενικό επίπεδο σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Στην Αττική καταγράφεται μία πτωτική τάση (-12%), ενώ ανοδική τάση υπάρχει στη Θεσσαλονίκη (+11%). Μεγάλη μείωση παρατηρείται στα Χανιά (-71%) και στην Πάτρα (-60%).

Ζητούμενο η «χρυσή τομή»

Η επιδημιολογική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα και οι κυβερνητικές εισηγήσεις για σταδιακό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης που θα έχουν την Τετάρτη οι λοιμωξιολόγοι. Οι ειδικοί έχουν περιγράψει ως βασικά κριτήρια για το «ναι» στη σταδιακή άρση του lockdown τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού και τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας θα αποτελέσει επίσης ένα βασικό κριτήριο, συνυπολογίζοντας τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, ενώ «κομβικό ρόλο» θα παίξει η αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο αποτελεί η εξεύρεση της «χρυσής τομής» μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κοινωνικής αποσυμπίεσης, με παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν μία ανάσα στους πολίτες από το παρατεταμένο lockdown. Η κυβέρνηση επιθυμεί «προσεκτικά βήματα» για το σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, που θα λειτουργήσουν ως «βαλβίδες αποσυμπίεσης», με «όπλα» τα self test και τους εμβολιασμούς και με σύμμαχο τον καλό καιρό. Προτεραιότητα αποτελούν το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Μένει να φανεί εάν οι ειδικοί θα ανάψουν το «πράσινο φως» για το εάν και πώς θα γίνει η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς δεν λείπουν οι φωνές που κρίνουν ως πρόωρο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον οι λοιμωξιολόγοι που το «ναι», έχει «κλειδώσει» η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από το Σαββατοκύριακο κιόλας. Πρόκειται για ένα μέτρο που υιοθετήθηκε σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η κινητικότητα των πολιτών, που διευκολύνει τη μετάδοση του ιού. Όμως με δεδομένο πλέον τον ανοιξιάτικο καιρό, εκτιμάται ότι είναι καλύτερο, οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν και εκτός δήμου τηρώντας φυσικά τα ατομικά μέτρα προστασίας, ώστε να μην παρατηρείται πολυκοσμία και συνωστισμός σε συγκεκριμένες περιοχές και να μπει φρένο στις συναντήσεις σε κλειστούς χώρους, που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε εστίες υπερμετάδοσης.

Από την κυβέρνηση προκρίνουν το σενάριο να ανεβάσει ρολά το λιανεμπόριο την προσεχή Δευτέρα, εφόσον πουν το «ναι» οι λοιμωξιολόγοι. Η 5η Απριλίου θεωρείται ως η πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων (και όχι των εμπορικών κέντρων), κατά πάσα πιθανότατα με τη μέθοδο του click away, ώστε να είναι πιο ελεγχόμενη η κινητικότητα των πολιτών. Την επόμενη εβδομάδα, στις 12 Απριλίου, είναι πιθανόν να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με το τρίωρο sms, εφόσον βέβαια το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση. Μεγάλο ερώτημα αποτελεί το αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Εφόσον οι ειδικοί το επιτρέψουν, στις 12 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με προτεραιότητα τα Λύκεια, καθώς οι μαθητές έχουν μπροστά τους τον γολγοθά των εξετάσεων. Καταλυτικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις αναμένεται να παίξει το πότε οι προμήθειες των self test θα φτάσουν στα φαρμακεία, καθώς αφενός έχει «κλειδώσει» η απόφαση για υποχρεωτικό τεστ των μαθητών και των εκπαιδευτικών κάθε Δευτέρα και αφετέρου θεωρείται πως θα είναι ένα ασφαλές εργαλείο και για τη λειτουργία του λιανεμπορίου. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα δεδομένα θα τεθούν στο τραπέζι των ειδικών και εκτός απροόπτου οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Αστυνομικός έλεγχος στην λεωφόρο Mαραθώνος, Αθήνα, Μεγάλη Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020.Σχολιάστε