Κορονοϊός: Παράταση του lockdown φέρνουν διασωληνωμένοι και μεταλλάξεις

Απομακρύνεται καθώς φαίνεται το σενάριο της άρσης κάποιων περιοριστικών μέτρων, καθώς η πανδημία “σαρώνει” τη χώρα και η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται διαρκώς, με το επόμενο 10ημερο να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο. Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης αποτυπώνεται τόσο στα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες, όσο και στον χάρτη του ECDC, όπου η Ελλάδα έχει χρωματιστεί πλέον με “κόκκινο”.

Τα κρούσματα καλπάζουν, ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό, έσπασε το “φράγμα” των 500, γεγονός που δημιουργεί ασφυξία στα νοσοκομεία, ειδικά στην περιοχή της Αττικής. Είναι ενδεικτικό, ότι την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.570 νέα κρούσματα, ακόμη 51 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 506. Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα των μεταλλάξεων αυξάνονται, κάτι που εντείνει την ανησυχία για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και δείχνει ότι η “μάχη” με την πανδημία θα συνεχιστεί για καιρό ακόμα. Μόνο σήμερα γνωστοποιήθηκε ότι εντοπίστηκαν 373 νέα κρούσματα και τα συνολικά κρούσματα των μεταλλάξεων ανέρχονται σε 2.144. Επικρατεί, βέβαια, το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης.

Ανήσυχος για τη μεγάλη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού στην κοινότητα εμφανίζεται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος πάντως εκτιμά ότι θα υπάρξει μια επιβράδυνση της ανόδου ή και σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

«Επειδή και την Τετάρτη ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών στην κοινότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε αποτυπωθεί με βάση τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα και πραγματοποιήθηκε επαναπαραμετροποίηση του μοντέλου στα νέα δεδομένα και επικαιροποίηση των προβλέψεων, οι οποία έλαβε υπόψη επίσης τη πιθανή παράταση του lockdown έως και τις 29 Μαρτίου. Η διαφαινόμενη αυτή παράταση είναι απόρροια της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας, όπως αυτή αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό των νέων κρουσμάτων που αποτυπώνονται καθημερινά, όσο και στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα της πληρότητας των κλινών ΜΕΘ» αναφέρουν χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης και η ομάδα του στην ανάλυση για την πορεία της πανδημίας. Παράλληλα, τονίζουν ότι θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας τα rapid test για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

«Παρά την ισχυρή παρουσία των μεταλλαγμένων στελεχών, πιστεύουμε ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, σε συνδυασμό με την επικρατούσα μετεωρολογία πρόκειται να επιφέρει μια επιβράδυνση της ανόδου ή και σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες» υπογραμμίζουν.
Σχολιάστε