Ισπανική εταιρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την παραγωγή του Sputnik V

Σε διαπραγματεύσεις είναι η ισπανική εταιρεία Zendal, που έχει την έδρα της στη Γαλικία, στα βορειοδυτικά της Ισπανίας, με τη Ρωσία για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik, όπως δήλωσε ο επικεφαλής επενδυτικού ταμείου που μετέχει στις συνομιλίες.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. «Είμαι αισιόδοξος για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας αλλά επί του παρόντος δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία», εξήγησε ο Πέδρο Μουρίνιο, επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου IberAtlantic. Ο Μουρίνιο είναι επίσης επίτιμος πρόξενος της Ρωσίας στην περιφέρεια της Γαλικίας.

Ο βιοφαρμακευτικός όμιλος Zendal παρασκευάζει κυρίως εμβόλια για τους ανθρώπους και τα ζώα.

Σε επικοινωνία του Γαλλικού Πρακτορείου, εκπρόσωπος της Zendal αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για τη συγκεκριμένη περίπτωση του Sputnik.

«Λάβαμε αρκετές προτάσεις, καθώς είμαστε ο μόνος εγκεκριμένος παραγωγός στην Ισπανία εμβολίων για τον άνθρωπο σε βιομηχανικό επίπεδο, και ένας από τους ελάχιστους στην Ευρώπη», δήλωσε η εκπρόσωπος αλλά «όλες οι διαπραγματεύσεις μας είναι απόρρητες», διευκρίνισε.

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι συμφωνίες για την παραγωγή του εμβολίου Sputnik V κατά της Covid επιτεύχθηκαν «με εταιρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας», εν αναμονή της έγκρισής του στην ΕΕ.

Στις 9 Μαρτίου, μια πρώτη συμφωνία παραγωγής ανακοινώθηκε στην Ιταλία με την ιταλο-ελβετική φαρμακευτική εταιρία Adienne, που θα παράγει το εμβόλιο στη Λομβαρδία. Έκτοτε ωστόσο, κανένας άλλος τοπικός εταίρος δεν επιβεβαιώθηκε. Τη Δευτέρα, το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν έχει «πληροφορίες σε σχέση με την επισημοποίηση οποιασδήποτε συμφωνίας για την παρασκευή του εμβολίου στην Ισπανία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχολιάστε