Ιράν-Κίνα: Τεχεράνη και Πεκίνο υπέγραψαν 25ετή συμφωνία συνεργασίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και του Ιράν υπέγραψαν σήμερα μια 25ετή συμφωνία συνεργασίας στη διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από την ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Οι σχέσεις μας με το Ιράν δεν θα επηρεαστούν από την παρούσα κατάσταση, αλλά θα είναι μόνιμες και στρατηγικές», δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Το Ιράν αποφασίζει ανεξάρτητα για τις σχέσεις του με άλλες χώρες και δεν είναι σαν κάποιες άλλες χώρες που αλλάζουν την θέση τους με ένα τηλεφώνημα», σχολίασε.

Η συμφωνία υπογράφηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του κινέζου υπουργού στην Τεχεράνη στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας.

Οι δύο πλευρές είχαν επίσης συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις τους και για περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει κινεζικές επενδύσεις σε κομβικούς τομείς, όπως εκείνοι της ενέργειας και των υποδομών, ο Γουάνγκ είχε συνάντηση με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Η συμφωνία είναι ένα παράδειγμα «επιτυχημένης διπλωματίας», δήλωσε ο σύμβουλος του Ροχανί, Χεσαμεντίν Ασενά, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η ισχύς μιας χώρας φαίνεται από την ικανότητά της να συμμετέχει σε συμμαχίες, να μην παραμένει απομονωμένη», είπε.
Σχολιάστε