OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική ΤΙΜΗ ΣΤΟ 1821

Έπαρση σημαίας Κυπρίων Αγωνιστών Ελληνικής Επανάστασης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο

Στο Παγκύπριον Γυμνάσιον έγινε σήμερα η έπαρση της σημαίας των Κυπρίων Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με τον γαλάζιο σταυρό σε λευκό πανί και τ’ ανορθόγραφο «ΣΗΜΕΑ ΕΛΛΗΝΗΚΙ ΠΑΤΡΗΣ ΚΥΠΡΟΥ», στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης.

Το Παγκύπριον Γυμνάσιον ιδρύθηκε το έτος 1812 της πρώτης Τουρκοκρατίας από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και Εθνομάρτυρα Κυπριανό τον οποίο οι Τούρκοι απαγχόνισαν την 9η Ιουλίου 1821 στις φοβερές σφαγές που διέπραξαν στην Κύπρο.

Στο υπόγειο κάτω από τα προπύλαια του Παγκυπρίου Γυμνασίου διασώζεται μέχρι σήμερα και η «Κρύπτη των Φιλικών», δηλαδή των μυστικών απεσταλμένων της Φιλικής Εταιρείας που συναντούσαν εκεί κρυφά, απέναντι από την παλαιάν Αρχιεπισκοπή τον συνεργάτη τους Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό.

Η σημαία που ανυψώθηκε σήμερα στον ιστό, μπροστά από το υπό ανακατασκευή κτήριο του Παγκυπρίου Γυμνασίου, αποτελεί πιστό αντίγραφο της διασωζόμενης σημαίας των Κυπρίων Αγωνιστών στο εν Αθήναις Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της οδού Σταδίου, δίπλα στο κάδρο με τη μορφή του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.

Οι ιστορικοί ερευνητές πιθανολογούν ότι εκείνην την σημαία την έφτιαξε η ομάδα των Κυπρίων Αγωνιστών που συμμετείχαν στις μάχες της Ακροπόλεως των Αθηνών το 1826-1827.

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice