Βρετανία: Μείωση του R κάτω από το 1, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο

Η πανδημία Covid-19 στη Βρετανία υποχωρεί και ο δείκτης αναπαραγωγής R, που μετρά τα ποσοστά διασποράς, μειώθηκε κάτω του 1 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, στοιχεία που εντείνουν την αισιοδοξία ότι ορισμένοι περιορισμοί του λοκντάουν θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τον επόμενο μήνα.

Οι εκτιμήσεις, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι ο αριθμός R στη Βρετανία κυμαίνεται αυτή τη στιγμή μεταξύ 0,7 και 0,9, μια μικρή μείωση από τα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας, μεταξύ 0,7 και 1,0. Για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες ο συγκεκριμένος δείκτης μειώθηκε κάτω του 1.

Ο επιπολασμός των μολύνσεων Covid-19 στην Αγγλία δείχνει να μειώνεται, βάσει στοιχείων που επίσης δημοσιεύθηκαν σήμερα. Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής ανέφερε πως περίπου ένας στους 80 ανθρώπους μολύνθηκαν την εβδομάδα που τέλειωσε στις 6 Φεβρουαρίου, σε σύγκριση με έναν στους 65 την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Αγγλία βρίσκεται σε λοκντάουν από τις 5 Ιανουαρίου, με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά για τα περισσότερα παιδιά. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση των περιορισμών θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται στις 22 Φεβρουαρίου.

Η ταχεία εξέλιξη των εμβολιασμών στη Βρετανία θα μπορούσε, επίσης, να βοηθήσει να πεισθεί η κυβέρνηση να άρει τα μέτρα λοκντάουν, αν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα νέα στελέχη του ιού.

Πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει μια πρώτη δόση του εμβολίου και η κυβέρνηση βρίσκεται σε σωστή πορεία να πετύχει τον στόχο της, που είναι να έχει χορηγήσει μια πρώτη δόση εμβολίου σε όλες τις ευπαθείς ομάδες έως την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ
Σχολιάστε