Το Λουξεμβούργο στη δίνη του κυκλώνα για τους «φορολογικούς παραδείσους»

Το Λουξεμβούργο βρέθηκε και πάλι σήμερα κάτω από το φως των προβολέων για τις φορολογικές πρακτικές του που επιτρέπουν σε πλούσιους από όλο τον κόσμο να φοροδιαφεύγουν, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκές εφημερίδες επτά χρόνια μετά τις αποκαλύψεις των LuxLeaks.

Περίπου 140.000 ενεργές επιχειρήσεις, δηλ. μία ανά τέσσερις κατοίκους, ταυτοποιήθηκαν στο Λουξεμβούργο στη νέα αυτή έρευνα που διεξήγαγε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, με εταίρους 16 ΜΜΕ μεταξύ των οποίων η βελγική Le Soir και η γερμανική Suddeutsche Zeitung που πέρασαν από κρησάρα τέσσερα εκατομμύρια έγγραφα.

Εννέα στις δέκα εταιρίες που είναι καταχωρημένες στο Μεγάλο Δουκάτο ανήκουν σε ιδιοκτήτες που δεν είναι κάτοικοι της χώρας, μια εταιρία στις τρεις είναι εταιρία συμμετοχών ή holding που διαθέτει πιστωτικούς λογαριασμούς, προκειμένου να επωφεληθούν a priori ενός ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, σύμφωνα με την ‘ακτινογραφία’ αυτή του λουξεμβουργιακού φορολογικού συστήματος, στην οποία δίνεται η επωνυμία OpenLux.

Το οικονομικό έτος 2018-2019, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, 6.500 δισεκ. ευρώ ήταν τοποθετημένα σε υπεράκτιες εταιρίες στο Λουξεμβούργο, δηλ. πάνω από δέκα φορές το ΑΕΠ το 2019 της χώρας αυτής των 600.000 κατοίκων, τρίτου χρηματοπιστωτικού κέντρου της Ευρώπης μετά το Λονδίνο και τη Ζυρίχη.

«Αυτές οι εταιρίες φαντάσματα χωρίς γραφεία και υπαλλήλους δημιουργήθηκαν από δισεκατομμυριούχους, πολυεθνικές, ασχολούμενους με τον αθλητισμό, καλλιτέχνες, υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους, ακόμη και βασιλικές οικογένειες», γράφει η Le Monde. «Σε μια έκταση 2.586 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Τάιγκερ Γουντς και η οικογένεια Hermes ‘συναντούν’ τη Σακίρα και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Εκατοντάδες πολυεθνικές (LVMH, Kering, KFC, Amazon…) έχουν ανοίξει εκεί φορολογικές θυγατρικές».

«Η OpenLux αποκαλύπτει πως αμφιλεγόμενα ποσά, ύποπτα ότι προήλθαν από εγκληματικές δραστηριότητες που βρίσκονται στο στόχαστρο δικαστικών ερευνών, απορροφήθηκαν στο Λουξεμβούργο. Είναι η περίπτωση εταιριών που συνδέονται με την ιταλική Μαφία, τη Ντράγκετα, και τον ρωσικό υπόκοσμο», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Το 2014, έρευνα (LuxLeaks) είχε αποκαλύψει ελκυστικές φορολογικές συμφωνίες που είχε προσφέρει το Λουξεμβούργο σε ορισμένες επιχειρήσεις.
Σχολιάστε