Το Brexit «χτύπησε» τις βρετανικές εξαγωγές

Σχεδόν το ήμισυ των βρετανικών επιχειρήσεων που κάνουν εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση υποφέρουν από τις νέες εμπορικές ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν λόγω του Brexit, αποκαλύπτει μελέτη των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων (BCC), ζητώντας την βοήθεια της βρετανικής κυβέρνησης.

Η μελέτη δείχνει ότι το 49% των εξαγωγέων δυσκολεύονται να προσαρμοσθούν στην έξοδο από την ενιαία αγορά η οποία ετέθη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και επιφέρει διοικητικές επιπλοκές, σύμφωνα με την ανακοίνωση των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων.

Το ποσοστό ανεβαίνει στο 51% για τις επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα που εξαρτώνται από το εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα BCC ρώτησαν 1.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, κατά το διάστημα ανάμεσα στις 18 και τις 31 Ιανουαρίου, εκ των οποίων 470 είναι εξαγωγείς αγαθών και υπηρεσιών.
Οι επιχειρήσεις αναφέρονται κυρίως στα κόστη, τις διοικητικές διατυπώσεις, τις καθυστερήσεις και την σύγχυση σε σχέση με τους κανόνες που πρέπει να τηρηθούν.

«Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων και οι δυνατότητες στέρεης οικονομικής ανάκαμψης για το Ηνωμένο Βασίλειο, εμποδίζονται από τις αλλαγές στα σύνορα», σημειώνει ο Ανταμ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής των BCC.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν συνάψει μεν συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, που αφαιρεί τους τελωνειακούς δασμούς, αλλά απέχει πολύ από τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς.

Η συμφωνία αυτή, η οποία συνομολογήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, «είχε αφήσει τις επιχειρήσεις στο φλου μέχρι την τελευταία στιγμή, εμποδίζοντάς τις να προετοιμασθούν», σύμφωνα με τον Ανταμ Μάρσαλ.

«Για ορισμένες εταιρείες, οι φόβοι αυτοί είναι υπαρξιακοί», προειδοποιεί, ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει τα προσκόμματα στα σύνορα.
Σχολιάστε