Θωμαΐδης: «Πάνω από 100.000 οι φορείς του ιού στην Αττική»

Στην ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί στην Αττική αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Mega ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης.

«Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή ήταν μία απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε, όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

«Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ό,τι κάτι συμβαίνει κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%», είπε ακόμη ο κ. Θωμαΐδης.

«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, ωστόσο αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη», σημείωσε ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα. «Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο», διευκρίνισε.

Αναφορικά στα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε: «Κάνουμε ανάλυση στα λύματα και πιστεύουμε ότι μέσα από γονιδιωματική ανάλυση τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα και νέες μεταλλάξεις. Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα».
Σχολιάστε