Συναγερμός μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων – Μπαίνει ο Μάρτιος με παράταση του lockdown

Πρoς παράταση τουλάχιστον μιας εβδομάδας οδεύει το lockdown στην Αττική, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά κρίνονται για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Από την άλλη η οικονομία δοκιμάζεται πολύ σκληρά, όμως η «έκρηξη» των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση. Την Τρίτη το απόγευμα ανακοινώθηκαν 2.147 κρούσματα και 22 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κι άλλο, φτάνοντας τους 357 και δημιουργώντας περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα νοσηλεύονται 2.500 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ καθημερινά είναι εκατοντάδες οι νέες εισαγωγές. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα έγιναν 299 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, εκ των οποίων οι 171 στην Αττική, όπου η πληρότητα σε ΜΕΘ covid αγγίζει το 89%.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο για άνοιγμα της αγοράς μόλις λάβει το πράσινο φως από τους επιστήμονες. Τα σενάρια έως σήμερα έκαναν λόγο για άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου ή μια εβδομάδα αργότερα, στις 8 του μήνα, ωστόσο αυτό φαντάζει πλέον απίθανο. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 1.047 κρούσματα, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και δύσκολα θα αλλάξει αυτή η εικόνα μέχρι την Παρασκευή, οπότε και πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που εισηγείται στην κυβέρνηση λήψη ή χαλάρωση των μέτρων. Ήδη εδώ και αρκετές ημέρες, πριν από τη νέα αύξηση των κρουσμάτων, πολλοί ειδικοί τάσσονταν υπέρ της παράτασης του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα, έως τις 8 Μαρτίου, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να μην υπάρξει κάποιο δυσάρεστο πισωγύρισμα. Πλέον, με τα νέα δεδομένα, η εισήγησή τους για παράταση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι επιστήμονες, η παράταση του lockdown είναι απαραίτητη καθώς «αν ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες τότε θα αυξηθούν όλοι οι κρίσιμοι δείκτες» και κάτι τέτοιο δεν θα το αντέξει το ΕΣΥ.
Σχολιάστε