Lockdown: Τι θα ισχύσει την Τσικνοπέμπτη – Μεταλλάξεις και πίεση στο ΕΣΥ μπλόκαραν το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Η παράταση του lockdown στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική, για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, ανακοινώθηκε και επίσημα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής, όπου παρατέθηκαν οι λόγοι που δεν επέτρεψαν το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο. Έτσι, η Τσικνοπέμπτη φέτος θα είναι όπως όλες οι υπόλοιπες καθημερινές ημέρες, δηλαδή με SMS για τις προβλεπόμενες μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, όπως διαμηνύθηκε.

Έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας, τα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, παρά τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες. Την τελευταία εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο στην Επικράτεια αυξήθηκε, όπως επίσης και η διασπορά του ιού στις 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες της χώρας, γεγονός που αποτυπώνεται και στα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.790 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 790 στην Αττική, ενώ στην Αχαΐα εντοπίστηκαν 122 και στη Θεσσαλονίκη 150 νέες μολύνσεις. Διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 371 ασθενείς με κορονοϊό, δηλαδή τέσσερις περισσότεροι σε σύγκριση με την Πέμπτη, ενώ σε ένα 24ωρο εξέπνευσαν ακόμη 29 συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 6.439.

Η κατάσταση στην Αττική προβληματίζει, γιατί δεν παρατηρήθηκε η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που θα ανέμεναν οι λοιμωξιολόγοι, έπειτα από την εφαρμογή του lockdown τις τελευταίες 2,5 εβδομάδες. Όπως εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, «περιμέναμε μία ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης, κάτι που δεν συνέβη, πιθανόν γιατί η διασπορά του ιού στην κοινότητα ήταν μεγαλύτερη ή γιατί δεν μας βοήθησε ο χειμωνιάτικος καιρός». Πρόσθεσε ως παράγοντα και το γεγονός της επικράτησης των μεταλλαγμένων στελεχών, σημειώνοντας ότι έχουν ξεπεράσει τα 1.000 και ότι όπως είναι γνωστό, μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα.

Τα στοιχεία που παρέθεσε σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την τελευταία εβδομάδα, είναι ανησυχητικά. Τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί και εκτιμώνται σε 12.000, ο κυλιόμενος μέσος των επτά ημερών έχει ανέλθει σε 1.500 νέα κρούσματα ανά ημέρα, ενώ αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών, καθώς καθημερινά γίνονται 260 εισαγωγές. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται στην Επικράτεια. Παρότι το 53% των νοσηλευόμενων αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών, ένας στους τρεις νοσηλευόμενους είναι άνθρωπος μέσης ηλικίας, 45-65 ετών, και δυστυχώς πολλοί είναι διασωληνωμένοι, όπως εξήγησε.

Ειδικά αναφερόμενη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αττική, έκανε λόγο για «εμφανή πίεση στο ΕΣΥ», σημειώνοντας ενδεικτικά ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid είναι στο 88%, ενώ τις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση των συνανθρώπων μας που θα χάνουν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού. Υπάρχει αύξηση του φορτίου στον Πειραιά όπου εκτιμάται πως υπάρχουν 1.100 ενεργά κρούσματα και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών όπου εκτιμώνται 1.000 ενεργά κρούσματα. Σταθεροποίηση με μια μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων εμφανίζουν οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, ωστόσο, ο κεντρικός τομέας Αθηνών αποτελεί μία σημαντικά επιβαρυμένη περιοχή, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία από την ανάλυση των κρουσμάτων των 790 νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στην Αττική το τελευταίο 24ωρο. Στον Πειραιά καταγράφονται 167 νέες μολύνσεις, στην Ανατολική Αττική εντοπίστηκαν 93 νέα κρούσματα, στον Βόρειο Τομέα 98, ενώ τα δυτικά προάστια και η Δυτική Αττική παρουσίασαν εκ νέου υψηλά νούμερα με 94 και 32 αντίστοιχα. Στο κέντρο της πόλης η διασπορά του ιού παραμένει υψηλή με 212 νέα κρούσματα, στα Νησιά υπήρξαν 16 και στα νότια προάστια καταγράφηκαν 78.
Σχολιάστε