Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο της AstraZeneca με την ΕΕ – Τι αναφέρει

Στη δημοσιότητα δόθηκε η σύμβαση που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την AstraZeneca για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού, στον απόηχο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την φαρμακευτική εταιρεία.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Κομισιόν αναφέρει ότι έπειτα από το νέο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιανουαρίου, η AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιεύσει την αναθεωρημένη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών στις 27 Αυγούστου 2020.

Όπως υπογραμμίζεται στη σύμβαση, όλα τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, με τη δυνατότητα για επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις, που θα διανεμηθούν σε πληθυσμιακή αναλογία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια.

«Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο ΕΕ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, η Κομισιόν εκφράζει την ελπίδα να είναι σε θέση να δημοσιεύσει όλες τις συμβάσεις στο πλαίσιο των προκαταρκτικών συμφωνιών αγοράς, στο εγγύς μέλλον. «Η σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα περιέχει αναδιατυπωμένα μέρη που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων», τονίζεται.

Η σύμβαση με την AstraZeneca είναι η δεύτερη που δημοσιεύεται, αφού η CureVac συμφώνησε να δημοσιεύσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει η Κομισιόν.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ  ΚΑΙ ΕΔΩ 
Σχολιάστε