OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μαλαισία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία

Ο βασιλιάς της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που απειλεί να προκαλέσει κορεσμό του συστήματος υγείας στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο σουλτάνος Αμπντάλα Σα «εκτιμά ότι η επιδημία (…) βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο στάδιο» και αποφάσισε ότι «είναι απαραίτητο» να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αναφέρει ανακοίνωση του παλατιού.

Ο πρωθυπουργός Μουχιντίν Γιασίν ζήτησε από τον μονάρχη να προχωρήσει στο μέτρο κατά τη διάρκεια συνομιλίας τους χθες Δευτέρα.

Η κατάσταση εξαίρεσης επιβλήθηκε ως την 1η Αυγούστου, αλλά ενδέχεται να αρθεί νωρίτερα, εάν η κατάσταση παρουσιάσει βελτίωση.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου και κάθε πολιτικής δραστηριότητας, κάτι που προκαλεί έντονες αντιδράσεις, καθώς η κυβέρνηση του Μουχιντίν Γιασίν βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση τελευταία.

Ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει χθες νέα περιοριστικά μέτρα για δύο εβδομάδες σε πάνω από τη μισή επικράτεια.

Οι κάτοικοι των περιοχών που επηρεάζονται, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, δεν θα μπορούν πλέον να βγαίνουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για να αγοράζουν ήδη πρώτης ανάγκης, ενώ όσες επιχειρήσεις δεν θεωρούνται απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους είναι υποχρεωμένες να την αναστείλουν. Απαγορεύθηκαν επίσης οι μετακινήσεις από την μια πολιτεία της χώρας στην άλλη.

«Το σύστημα υγείας μας βρίσκεται στα όρια της διάλυσης» και «η κατάσταση σήμερα είναι πολύ ανησυχητική», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες.

Η Μαλαισία των 31 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει πάνω από 138.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 555 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Πολιτικοί αντίπαλοι του Μουχιντίν Γιασίν χαρακτηρίζουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης συγκαλυμμένη προσπάθεια να αποτραπεί η πτώση της κυβέρνησής του.

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice