Κορονοϊός: Τι ανησυχεί τους ειδικούς στην Ελλάδα

Η Αττική φαίνεται πως βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, με τους ειδικούς να εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων και την πίεση στα νοσοκομεία, απευθύνοντας νέα έκκληση για την αναγκαιότητα τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 721 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, στην Αττική εντοπίστηκαν τα 252 νέα κρούσματα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Παρασκευής, στον κεντρικό Τομέα της Αθήνας εντοπίστηκαν 78 νέες μολύνσεις, στην Ανατολική Αττική 32 κρούσματα, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 27, στη Δυτική Αττική 35, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 22, στον Νότιο Τομέα Αθηνών 19 και στον Πειραιά 39.

Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε για την Αττική ότι: «Το ιικό φορτίο το προηγούμενο 10ημερο σε γενικές γραμμές ήταν μειωμένο και είναι. Ωστόσο καταγράψαμε τις ημέρες των Χριστουγέννων και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς μία αύξηση απότομη, η οποία δεν ήταν τυχαία διότι επαναλήφθηκε 2-3 μέρες και αυτό φαίνεται ότι συνέβη διότι υπήρξε μία διασπορά εντός δικτύου υδάτων». Όπως, είπε, το ΕΚΠΑ παρακολουθεί την Ψυττάλεια η οποία αποτυπώνει το τι αποτίθεται στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, ωστόσο υπάρχει μέρος του πληθυσμού που διαμένει εκτός δικτύου ΕΥΔΑΠ όπως η ανατολική Αττική ή κομμάτι της δυτικής Αττικής. «Αυτό που παρατηρήσαμε αυτό το 10ημερο ήταν μειωμένος πληθυσμός στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, περίπου 500.000 κόσμος και εκείνες τις ημέρες υπήρξε μια αύξηση της κινητικότητας. Επομένως αυτά που είδαμε αυτό το 10ημερο είναι μία ένδειξη ότι υπήρξε κάποια διασπορά, δεν υπάρχει τάση αύξησης ακόμα του ιικού φορτίου στα λύματα ωστόσο θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και να τηρούνται τα μέτρα ευλαβικά» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι σε σκληρό lockdown έως τις 11 Ιανουαρίου παραμένουν δύο δήμοι στη Δυτική Αττική (του Ασπρόπυργου και της Ελευσίνας), καθώς το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό και κρίθηκε αναγκαία η παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων.
Σχολιάστε