Κορονοϊός: Στο “τραπέζι” όλα τα δεδομένα μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τα τελευταία 24ωρα. Η ανησυχία δε και για τις μεταλλάξεις που έχουν… εντοπιστεί και στην Ελλάδα ίσως και να επιβάλλει αλλαγή στρατηγικής ως προς τα επόμενα μέτρα.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια κομματικής εκδήλωσης της ΝΔ: «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μια προσαρμογή στη στρατηγική μας – και θέλω να το ξαναπώ – δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε». Έτσι, δεν αποκλείεται να υπάρξει και αυστηροποίηση των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, έγινε μια κυβερνητική σύσκεψη – και εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν κι άλλες έως το τέλος της εβδομάδας- όπου στο τραπέζι τέθηκε το θέμα λήψης πιο αυστηρών μέτρων ή και αναθεώρησης κάποιων υφισταμένων. Στο επίκεντρο βρίσκονται περιοχές που «βράζουν» από κρούσματα και προκαλούν «φόβους», όπως η Αττική, όπου ερευνάται εάν ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων οφείλεται σε διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού και γι’ αυτό θα υπάρξει συντονισμένη έρευνα των εργαστηρίων σε όλη την Ελλάδα, ώστε να γίνει ακριβής χαρτογράφηση.

Μετά τις εικόνες συνωστισμού δε, σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους τις τελευταίες ημέρες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αλλάξει και ο τρόπος στις αγορές των πολιτών. Όλα θα κριθούν παρόλ’ αυτά από την εξέλιξη της κατάστασης και των κρουσμάτων, σήμερα Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη προκειμένου οι ειδικοί να εισηγηθούν και η κυβέρνηση να αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι την Παρασκευή, οπότε και αν υπάρξουν νέα μέτρα να ανακοινωθούν στην ενημέρωση. Επίσης, εξετάζεται στην περίπτωση πιο αυστηρών μέτρων, εάν αυτά θα ισχύσουν συνολικά ή μόνο για περιοχές που βρίσκονται σε… συναγερμό.

Σε διαφορετική γραμμή η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού, μέλος της επιστημονικής επιτροπής που σε πρωινή εκπομπή στον Real FM τόνισε πως η χθεσινή αύξηση δεν είναι πραγματική και δεν συντρέχει λόγος να τρομοκρατούνται οι πολίτες. Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων οφείλεται είπε η κ. Λινού στην διενέργεια μεγάλου αριθμού τέστ , περίπου 36.000. Μάλιστα τόνισε ότι τα μισά τουλάχιστον από αυτά ήταν μοριακά τεστ, άρα αξιόπιστα 100%. Ο δείκτης θετικότητας παραμένει χαμηλός περίπου στο 2%, απλά αποτυπώθηκε μια εικόνα που είναι ίδια με προηγούμενες στις οποίες δεν γίνονταν ανάλογος αριθμός ελέγχων.

Η κ. Λινού επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για την γεωγραφική προέλευση των τεστ , έτσι ώστε να έχουν μια σωστή εικόνα.
Σχολιάστε