Ευρωκοινοβούλιο: Περισσότερη αλληλεγγύη ως προς τους εμβολιασμούς

Περισσότερη αλληλεγγύη ως προς τους εμβολιασμούς και διαφάνεια ως προς τις συμβάσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες ζήτησαν οι ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ σχετικά με την παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19, δεχόμενοι παράλληλα ότι η κοινή προσέγγιση της ΕΕ εξασφάλισε την ταχεία πρόσβαση σε ασφαλή εμβόλια σε όλα τα κράτη μέλη.

Μόνο με περισσότερη διαφάνεια μπορεί να καταπολεμηθεί η ευρεία αντίληψη – είτε είναι δικαιολογημένη είτε όχι – ότι συχνά, πολύ συχνά, το κέρδος είναι πιο σημαντικό από τους ανθρώπους στη [φαρμακευτική] βιομηχανία δήλωσε η Εστερ ντε Λάνγκε (ΕΛΚ, Ολλανδία). Η ίδια επαίνεσε την κοινή αγορά εμβολίων, κεντρικά από την ΕΕ, λέγοντας ότι «αυτό σημαίνει περισσότερα εμβόλια σε καλύτερη τιμή και υπό καλύτερες συνθήκες. Δείχνει τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη όταν είμαστε ενωμένοι. Μπορούμε να σώσουμε ζωές».

Η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ (S&D, Ισπανία) επισήμανε τον κίνδυνο του «εθνικισμού της υγείας» που θα μπορούσε να βλάψει τη συνεργασία για τα εμβόλια σε επίπεδο ΕΕ. «Εάν μπορούμε να διατηρήσουμε την ενότητα και να έχουμε δίκαιη διανομή εμβολίων στα κράτη μέλη, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι 380 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες θα εμβολιαστούν έως το καλοκαίρι. Ας μιλήσουμε με μία φωνή, ώστε η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία να επαναφέρει την ελπίδα το 2021».

Η Ζοέλ Μελάν (ID, Γαλλία) δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις των εμβολίων στερείται διαφάνειας. «Βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο της διανομής και ανακαλύπτουμε ότι υπάρχουν ελλείψεις και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν από τις φαρμακευτικές εταιρείες», τόνισε.

Ο Φίλιπ Λάμπερτ (Πράσινοι, Γερμανία) αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για διαφάνεια και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρατούσε μυστικές τις συμβάσεις της με τα εργαστήρια: «Αυτή η έλλειψη διαφάνειας αποτελεί προσβολή για τη δημοκρατία. Σε κάθε συμβόλαιο ο αγοραστής πρέπει να γνωρίζει τι αγοράζει, υπό ποιες συνθήκες και σε ποια τιμή. Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε ποιος θα φέρει την ευθύνη αν προκύψουν αρνητικές παρενέργειες από τον εμβολιασμό – οι υπεύθυνοι λήψης δημοσίων αποφάσεων ή οι κατασκευαστές φαρμάκων; Δεν έχουμε ιδέα».

Μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες ζήτησε και ο Μαρκ Μποτένγκα (Η Αριστερά, Βέλγιο). Επέκρινε δε την άνιση πρόσβαση σε εμβόλια παγκοσμίως, σημειώνοντας ότι οι φτωχότερες περιφέρειες αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως προς τη λήψη ενός επαρκούς αριθμού εμβολίων. «Δεν χρειάζεται να αντλήσουμε κέρδος από αυτήν την πανδημία και σίγουρα δε θέλουμε να υπάρχουν διακρίσεις ως προς τους εμβολιασμούς».
Σχολιάστε