Επτά κέντρα μαζικού εμβολιασμού στην Αγγλία – Στόχος 15 εκ. εμβολιασμοί μέχρι μέσα Φεβρουαρίου

Επτά κέντρα μαζικού εμβολιασμού άνοιξαν σήμερα στη Βρετανία καθώς η κυβέρνηση προγραμματίζει να εμβολιάσει κατά της COVID-19 περίπου 15 εκατομμύρια πολίτες έως τα μέσα Φεβρουαρίου για να ανασχεθεί η διασπορά του νέου κορονοϊού και να αρχίσει μια άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Τα κέντρα εμβολιασμού, τα οποία δημιουργήθηκαν σε κέντρα διασκέψεων ή σε στάδια στην Αγγλία, κυρίως στο Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ, θα επιτρέψουν τον εμβολιασμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων την εβδομάδα, την ώρα που το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας ετοιμάζεται για «τις χειρότερες εβδομάδες της πανδημίας», όπως προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας Κρις Γουίτι.

Με περισσότερους από 80.000 θανάτους, η Βρετανία είναι η χώρα που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς από την COVID-19 στην Ευρώπη. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα παραλλαγή του νέου κορονοϊού, η οποία θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική, και επέβαλε ξανά για τρίτη φορά λοκντάουν στις αρχές του Ιανουαρίου.

Για να εξέλθει από την κρίση, η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εμβολιάσει έως τα μέσα Φεβρουαρίου περίπου 15 εκατομμύρια ανθρώπους άνω των 70 ετών ή που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας, ήτοι λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας. Σήμερα αναμένεται εξάλλου η βρετανική κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιό της για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Εκτός από τα 7 κέντρα εμβολιασμού που άνοιξαν σήμερα, περισσότερες από 1.000 τοποθεσίες εμβολιασμού, όπως δημοτικά ιατρικά κέντρα, λειτουργούν από την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της COVID-19 στις 8 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτής ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι με τη χρήση δύο εμβολίων, αυτού των Pfizer/BioNTech και αυτού της AstraZeneca και της Οξφόρδης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση. Ένα τρίτο εμβόλιο κατά της νόσου, αυτό της Moderna, εγκρίθηκε από τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές και θα διατεθεί στη Βρετανία την άνοιξη.

Έπειτα από ένα σαββατοκύριακο κατά το οποίο τα πάρκα και οι παραλίες δέχθηκαν πλήθος κόσμου, οι βρετανικές αρχές κάλεσαν σήμερα τον πληθυσμό να τηρεί τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι οι χειρότερες της πανδημίας» για το βρετανικό σύστημα υγείας, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα ο Κρις Γουίτι σε δηλώσεις που έκανε στο BBC.
Σχολιάστε