«Πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο εμβόλιο της Pfizer

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι συνέστησε την υπό όρους έγκριση κυκλοφορίας του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού.

Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση του εμβολίου για κυκλοφορία στην αγορά της ΕΕ, κάτι που ενδέχεται να συμβεί ακόμα και απόψε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΑ, στην οποία συμμετέχουν ειδικοί από όλα τα κράτη-μέλη, εκδίδει θετική σύσταση μόνον όταν τα στοιχεία αποδεικνύουν πειστικά ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι μεγαλύτερα από τυχόν κινδύνους από το εμβόλιο.

Βέβαια είναι αναμενόμενο και διαδικαστικό θέμα να δοθεί η έγκριση, μιας και ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη κράτη έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες προμήθειας, εξαγγέλλοντας τα προγράμματα εμβολιασμού.  Άλλωστε αυτή η εξπρές διαδικασία είναι και η βασική αιτία που ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, παρόλο την παγκόσμια καραντίνα που έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από  διαπραγματεύσεις  εξασφάλισε μια διαφοροποιημένη γκάμα εμβολίων  και έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις). Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Σχολιάστε