Πανευρωπαϊκός «συναγερμός» για την μετάλλαξη του ιού – Έκτακτη τηλεδιάσκεψη στην ΕΕ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τον εντοπισμό μετάλλαξης του κορονοϊού, που μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ είναι συνεχείς μετά την πληροφορία για μετάλλαξη του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία. Το βράδυ της Κυριακής, ολοκληρώθηκε τηλεδιάσκεψη συνεργατών του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με εκπροσώπους των κρατών-μελών για την αξιολόγηση της κατάστασης, ενώ αύριο, στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Κρίσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό τη γερμανική προεδρία προκειμένου να υπάρξει καλύτερος ευρωπαϊκός συντονισμός για αντιμετώπιση της κατάστασης, σχετικά με τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

Πληροφορίες πάντως που επικαλείται η εφημερίδα Bild, αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα διακόψει από τα μεσάνυχτα όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τις δύο αυτές χώρες.

Οι θαλάσσιες συνδέσεις και οι χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιορισθούν επίσης σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τις πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας και μόνο η μεταφορά εμπορευμάτων θα λειτουργεί κανονικά.

Διαβουλεύσεις διεξάγονται για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναρμόνιση της αντίδρασης των χωρών μελών, κυρίως ανάμεσα στην Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η νέα μετάλλαξη του ιού, η οποία εντοπίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική θεωρείται ότι αυξάνει την μεταδοτικότητα, με αποτέλεσμα να ενταθεί η ανησυχία στην Ευρώπη καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας βρίσκεται σε έξαρση.
Σχολιάστε