Οι 6 συμβουλές για ασφαλές ρεβεγιόν στο σπίτι!

Πολύ διαφορετικά θα είναι τα εφετινά Χριστούγεννα, υπό την αθόρυβη παρουσία του κορονοϊού που πρέπει να μείνει έξω από τα σπίτια για να μην κινδυνεύσει η χώρα μας με νέα μεγάλη επιδημική έξαρση. Την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, όπως και της Πρωτοχρονιάς, κυβέρνηση και ειδικοί έχουν θέσει όριο συνεύρεσης έως εννέα ατόμων προερχόμενων από δύο οικογένειες, τη στιγμή που θα εξακολουθήσει να ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ.

Οι ειδικοί που εκπροσωπούν την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό διαμόρφωσαν χθες τον… χάρτη των ασφαλών εορτών, τονίζοντας ότι η υπερμετάδοση ανάμεσα σε μια παρέα μπορεί να συμβεί μόλις σε οκτώ λεπτά. Η συνεχιζόμενη πτωτική πορεία της επιδημίας -639 νέα κρούσματα χθες- δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή εφησυχασμού καθώς είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.

«Για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συστήνουμε σε όλους αυτές οι γιορτές να μην είναι αφορμή για συγχρωτισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια περισσότερων των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες, ενώ θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Πρόσθεσε, δε, ότι «από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Με αυτόν το γνώμονα, αποφάσισε να συνεχιστούν έως και τις 7 Ιανουαρίου τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του lockdown, ώστε όλοι μαζί οι πολίτες, με πίστη στις δυνάμεις μας, να περάσουμε με ασφάλεια αυτές τις διαφορετικές γιορτές».

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε πέντε συν μία συμβουλές για να διατηρηθεί η διασπορά σε χαμηλά επίπεδα. «Η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, διότι οι εορταστικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους έχουν όλα τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν τη μετάδοση. Ωστόσο, αυτό είναι λογικό να μη γίνει. Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε με άλλα νοικοκυριά, υπάρχουν πολύ απλές οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να συνεισφέρουμε στην περαιτέρω μείωση του επιδημιολογικού φορτίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα:

  • Εάν έχουμε συμπτώματα, δεν πρέπει να συμμετέχουμε.
  • Να φοράμε μάσκες, ειδικά όταν είναι να δούμε παππούδες, γιαγιάδες ή ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Και εκεί πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να τους συναντήσουμε, να φορέσουμε μάσκα, να είναι πολύ καλά αερισμένος ο χώρος, να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς, τα φιλιά σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να τους προστατεύσουμε πάση θυσία», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής.
  • Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις.
  • Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε «κοινωνική φούσκα».
  • Να διατηρούμε πάντα τους κανόνες υγιεινής, να πλένουμε τα χέρια μας, να μην τρώμε από κοινό φαγητό, να μην τρώμε από κοινό πιάτο, να μην μοιραζόμαστε ποτήρια.
  • Να αερίζονται πολύ καλά οι κλειστοί χώροι. Εάν είναι δυνατόν οι συναντήσεις να πραγματοποιούνται ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους.Σχολιάστε