Πορτογαλία: Απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα για 15 ημέρες

Η Πορτογαλία θα επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε κάποιους δήμους από τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έσπασε ρεκόρ χθες Σάββατο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

“ Δεν μπορούμε να έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να περιοριστεί η πανδημία”, σχολίασε ο Κόστα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αργά χθες το βράδυ. “ Αν αποτύχουμε να το κάνουμε, θα πρέπει να υιοθετούμε σταδιακά ολοένα και πιο περιοριστικά μέτρα και να θέσουμε σε κίνδυνο τον μήνα Δεκέμβριο”.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00 ως τις 05:00 και αφορά 121 δήμους από τους συνολικά 308 της Πορτογαλίας, περιλαμβανομένης της Λισσαβόνας και του Πόρτο. Θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τη Δευτέρα καθώς στη χώρα ξεκινά τότε μια 15νθήμερη περίοδος κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύκτα.

Ο Κόστα πρόσθεσε ότι σε αυτούς του 121 δήμους, όπου ζει περίπου το 70% των Πορτογάλων, η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα θα ισχύει από τις 13:00 ως τις 05:00. Κάποια καταστήματα θα επιτρέπεται να παραμείνουν ανοικτά το ωράριο αυτό, όμως τα εστιατόρια θα παρέχουν υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον μόνο, εξήγησε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός καθώς παραδέχθηκε ότι το μέτρο για τα Σαββατοκύριακα αναμφισβήτητα θα πλήξει πολύ τον τομέα της εστίασης.

Η πρώτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Πορτογαλία κηρύχθηκε τον Μάρτιο και διήρκησε έξι εβδομάδες. Βάσει της πορτογαλικής νομοθεσίας η κατάσταση αυτή ισχύει για διάστημα 15 ημερών, όμως μπορεί να παρατείνεται επ’ αόριστον.

 
Σχολιάστε