OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Πέντε τηλεμετρικοί σταθμοί στη Χαλκιδική θα «παρακολουθούν» το ύψος της βροχής

Πέντε τηλεμετρικοί σταθμοί που θα εγκατασταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στη Χαλκιδική θα καταγράφουν τα δεδομένα που αφορούν τις βροχοπτώσεις, την ταχύτητα και τη διεύθυνση του ανέμου, τη θερμοκρασία, την υγρασία και τον αριθμό των κεραυνών.

Τα δεδομένα αυτά θα χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς ενώ όταν υπάρχουν ενδείξεις για έντονα καιρικά φαινόμενα θα ειδοποιούνται η Πολιτική Προστασία και οι αντίστοιχες υπηρεσίες για τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Οι σταθμοί θα εγκατασταθούν στον Παρθενώνα, τη Συκιά, τη Μεγάλη Παναγιά, τον Ταξιάρχη και τα Ριζά γιατί εκεί έχουν παρατηρηθεί έντονες βροχοπτώσεις τα τελευταία χρόνια, οπότε θέλουμε να έχουμε τηλεμετρικούς σταθμούς για να μετράμε το ύψος της βροχής και όπου μπορούμε, να παρεμβαίνουμε» εξήγησε, σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρης Μπίλλιας, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η περιοχή της Χαλκιδικής έχει πληγεί στο παρελθόν από έντονα καιρικά φαινόμενα, συνεπώς τα οφέλη που θα προκύψουν από την εγκατάσταση των σταθμών σχετίζονται με τη δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης. Εκτιμά, παράλληλα, ότι οι σταθμοί είναι εφικτό να εγκατασταθούν σε ένα εξάμηνο.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, δύο ακόμη τηλεμετρικοί σταθμοί θα τοποθετηθούν στις λίμνες Δοϊράνη στο Κιλκίς και Βεγορίτιδα στην Πέλλα ώστε να καταγράφονται στοιχεία όπως η στάθμη του νερού, η αγωγιμότητα, η αλατότητα και η θερμοκρασία. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε ό,τι αφορά στη σωστή διαχείριση των υδάτων. «Στις λίμνες βλέπουμε την ποιότητα του νερού αλλά και την ποσότητα και με βάση αυτά τα δεδομένα μπορεί κανείς να παρέμβει στους τομείς όπου χρειάζεται και να ασκήσει τις κατάλληλες πολιτικές. Είναι υποχρεώσεις που απορρέουν και από σχετικούς κανονισμούς, ελληνικούς αλλά και ευρωπαϊκούς. Στην περίοδο, άλλωστε, που ζούμε, λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει μειωθεί σε πολλές λίμνες η στάθμη των υδάτων αλλά και λόγω της έντονης γεωργικής εκμετάλλευσης για αρδευτικούς σκοπούς, συνεπώς τέτοιου είδους εργαλεία είναι χρήσιμα για τη λήψη μέτρων και την άσκηση πολιτικών και παρεμβάσεων», πρόσθεσε ο κ. Μπίλλιας.

Σχετικά Άρθρα

Α. Γκουτέρες: Η Μέση Ανατολή στο «χείλος του γκρεμού»- Η Γάζα μια «ανθρώπινη κόλαση»

otavoice

Το «παζάρι» Ισραήλ με ΗΠΑ – «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα ως αντάλλαγμα περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

otavoice

Σεισμός 5,6 βαθμών Ρίχτερ στην Τουρκία- Αναφορές για υλικές ζημιές

otavoice

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που απέρριψε καταγγελία για υπουργούς

otavoice

Βρυξέλλες: Ικανοποίηση στην Αθήνα για τα συμπεράσματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις

otavoice

Μικροπλαστικά: Ανιχνεύθηκαν στον εγκέφαλο και στις πέτρες της χολής

otavoice