OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Διενέργεια 600 τεστ του ΕΟΔΥ στους εργαζομένους των μονάδων εκτροφής μίνκ

Η διενέργεια 600 rapid τεστ σε όλους τους εργαζόμενους όλων των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων από τον ΕΟΔΥ, συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν δυο εργαζόμενοι σε μονάδα εκτροφής μινκ στο Καλονέρι Δήμου Βοΐου Κοζάνης καθώς και εργαζόμενοι στη Σιάτιστα (Πουρλέτι), όπως και στις περιοχές του Κρανοχωρίου (1 κρούσμα), του Καλοχωρίου (1 κρούσμα) και της Μεσοποταμιάς/Αγίας Κυριακής (5 κρούσματα) της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Σε ό,τι αφορά τη μονάδα του Καλονερίου στο Βοΐο Κοζάνης, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία σε 9 ζώα, τα οποία και βρέθηκαν θετικά, με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί «η θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων της συγκεκριμένης μονάδας» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες μονάδα εκτροφής μινκ όπου βρέθηκαν θετικοί εργαζόμενοι, έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί άμεσα έλεγχος των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει μετάδοση της νόσου και στα ζώα και αναμένονται τα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι «το Υπουργείο βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας έχοντας ήδη θέσει σε εφαρμογή το δόγμα της Ενιαίας Υγείας, το οποίο προβλέπει τη στενή συνεργασία του ΥπΑΑΤ με το Υπουργείο Υγείας στην κατεύθυνση θωράκισης της Δημόσιας Υγείας και τονίζει τη στενή συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ινστιτούτο Παστέρ και την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».

Παράλληλα, σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών για τη διαχείριση της κρίσης καθώς και η εφαρμογή του «μηχανισμού αντιμετώπισης πρωτοεμφανιζόμενου νοσήματος» σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στην εν λόγω σύσκεψη έλαβαν μέρος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Στρατάκος, ο Σπύρος Γεωργίου από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Αναγνώστης Αργυρίου και ο αναπληρωτής διευθυντής Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Σωκράτης Ηλιάδης.

«Στην αρχή του φαινομένου ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού σε άλλες μονάδες και η θωράκιση πάνω απ΄ όλα της υγείας των εργαζομένων για την οποία επιλαμβάνονται αρμοδίως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας» δήλωσε σχετικά η κ. Αραμπατζή.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Φλώρινα: 48ωρη απεργία τελωνειακών σε Νίκη και Κρυσταλλοπηγή

otavoice

Δυναμικό συλλαλητήριο, ζητούν στελέχωση των νοσοκομείων του Λασιθίου

otavoice

Κυκλώνας σάρωσε τη Μαδαγασκάρη: Έντεκα νεκροί και 7.000 πληγέντες

otavoice

Συνάντηση Μπλίνκεν-Μακρόν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για την Ουκρανία

otavoice

Στις 30 Απριλίου η τελευταία προθεσμία για τα POS

otavoice

Πούτιν: Αν τα F-16 φτάσουν στην Ουκρανία θα τα καταρρίψουμε

otavoice