Χαρδαλιάς: Έτοιμο στα επόμενα τρία χρόνια το πρόγραμμα «Ασπίδα»

Μέσα στην επόμενη τριετία θα έχει παραδοθεί πλήρως λειτουργικό το πρόγραμμα «Ασπίδα», ένα εκ βάθρων αναδιαρθρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας με την αξιοποίηση διεθνών πηγών χρηματοδότησης, δήλωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στον χαιρετισμό του για το συνέδριο Athens Investment Forum, στο Ζάππειο, με θέμα «Η ελληνική οικονομία μπροστά στην πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης», όπου κλήθηκε να μιλήσει, τιμήν ένεκεν, για τους χειρισμούς της Γενικής Γραμματείας στο θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Ο κ. Χαρδαλιάς, αφού ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των εργαζομένων στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας για την πρόσκληση, τόνισε ότι η πανδημία είναι μια πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα και τη χώρα με προφανείς το μέγεθος και τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την κοινωνία. Γι’ αυτό απαιτήθηκε εξαρχής η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και η ανάπτυξη νέων εργαλείων και προσεγγίσεων, στις οποίες επένδυσε η κυβέρνηση.

«Κατορθώσαμε να αποτελούμε διεθνώς παράδειγμα επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας και να παραμένουμε -ακόμα και σήμερα που αντιμετωπίζουμε το δεύτερο κύμα- μια από τις ασφαλέστερες χώρες παγκοσμίως και εξάγουμε πλέον τεχνογνωσία σε άλλες χώρες για τα συστήματα ελέγχου που εφαρμόσαμε», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στην συνέχεια ανέπτυξε το πρόγραμμα της κυβέρνησης, αλλά και τους οικονομικούς πόρους, για την ολοκλήρωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας «που φιλοδοξεί να θωρακίσει τη χώρα, έναντι κάθε καταστροφής, κάθε κινδύνου, κάθε απειλής» και «αποτέλεσε, από την πρώτη ημέρα της νέας διακυβέρνησης, κεντρική επιλογή και διακηρυγμένο στόχο του ίδιου του Πρωθυπουργού».

Ο υφυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον «εντυπωσιακό τεχνολογικό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα», στοιχείο του οποίου είναι ο χάρτης αποτύπωσης των εν ισχύ μέτρων περιορισμού ανά δημοτική και περιφερειακή ενότητα της χώρας, που θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα, στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Ο χάρτης αυτός υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και -όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς- φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, μεταξύ άλλων, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, καθώς επιτρέπει σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζουν όλοι, εργοδότες και εργαζόμενοι, τι ακριβώς ισχύει στην περιοχή τους, ευνοεί τον προγραμματισμό και εμπεδώνει μια ακόμα σχέση εμπιστοσύνης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας με το κράτος.

«Πετύχαμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τη δημόσια υγεία, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα από χώρες πολύ μεγαλύτερες, με πολύ περισσότερους πόρους και δυνατότητες», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέχρι τώρα βήματα που έχουν γίνει για την «ολική αναμόρφωση» του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, αλλά κυρίως για όσα έπονται.

Μεταξύ αυτών είναι η ανανέωση του εναέριου στόλου πυρόσβεσης και του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ των Ενόπλων Δυνάμεων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην Πολιτική Προστασία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασπίδα», που θα αποτελέσει κεντρικό πυλώνα του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.

«Δημιουργούμε τη νέα Πολιτική Προστασία για την πατρίδα μας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι εργαλεία για την εκπλήρωση του στόχου αυτού αποτελούν οι νεοσυσταθείσες δομές του Επιχειρησιακού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Πολιτικής Προστασίας, με τις οποίες επιτυγχάνεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών πόρων.
Σχολιάστε