Συναγερμός για την εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα

«Πονοκέφαλο» και ανησυχία προκαλούν οι νέες εστίες κορονοϊού που εμφανίζονται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους, αλλά και κυβερνητικά στελέχη να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τα τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί ήδη τρεις σημαντικές συρροές κρουσμάτων, που έχουν χτυπήσει «κόκκινο καμπανάκι» με τη μάχη πλέον για τον έλεγχο της μεταδοτικότητας του ιού να δίνεται σε πολλαπλά «μέτωπα».

Τα τουλάχιστον 40 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα, η κηδεία στη Βοιωτία, όπου παραβρέθηκαν 200 άτομα αντί 50 που είναι το επιτρεπόμενο όριο με αποτέλεσμα να τεθούν σε καραντίνα κάτοικοι πέντε οικισμών σε Θήβα και Χαλκίδα, αλλά και ο συναγερμός που σήμανε σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, το «Σωτηρία» το οποίο σηκώνει μεγάλο βάρος για τη νοσηλεία και αντιμετώπιση του κορονοϊού και στο οποίο βρέθηκαν πέντε θετικά κρούσματα στη Θωρακοχειρουργική Κλινική αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα σοβαρών συρροών που έχουν διαπιστωθεί.

Η επιδημία στην Ελλάδα «επελαύνει» με τους επιστήμονες να επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι «όσα μέτρα και αν ληφθούν, αν δεν τηρούνται, δεν έχουν, ούτε θα έχουν κανένα αποτέλεσμα». Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά. Ιδιαίτερα αν δει κάποιος τα στοιχεία για τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και τη ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων στην Αττική, τότε μπορεί να κατανοήσει γιατί η κατάσταση δείχνει άκρως ανησυχητική. Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 411 νέα κρούσματα και δύο θανάτους λόγω κορονοϊού. Από τα νέα κρούσματα τα 272 εντοπίστηκαν στην Αττική και από αυτά τα 40 – έως χθες το απόγευμα- σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα. Επίσης, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ήταν 89, έντεκα περισσότεροι σε σύγκριση με την Τετάρτη. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τις πιο δύσκολες από πλευράς σοβαρών περιστατικών ημέρες του πρώτου κύματος.
Σχολιάστε